Обединените патриоти предлагат 10-годишна давност за дълговете на граждани

Обединените патриоти предлагат 10-годишна давност за дълговете на граждани

06 юли 2017  |   0 коментара

Депутатите от парламентарната група на „Обединени патриоти“ внесоха проект за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Едно от измененията въвежда 10-годишна давност за дълговете на граждани. Предстои проектът да бъде обсъден в пленарна зала.

Патриотите са убедени, че с измененията ще защитят правата на клиентите от произвола на банки и частни съдебни изпълнители. Според депутата Искрен Веселинов с десетгодишната абсолютна давност за вземания се премахва категорията „вечен длъжник“.

Тоест, тези хора, които най-вече в момента на кризата се оказаха с разпродадено имущество и въпреки това кредиторите са неудовлетворени, най-вече банки, тъй като имуществото им беше продадено на много по-ниска стойност от тази, на която са го придобили, да имат един ясен житейски хоризонт, в който ще дължат нещо и след това животът им да може да тръгне по нормалния начин, обяснява Веселинов пред БНР.

Той посочва и друг важен момент - възможността да се обжалват оценките на съдия-изпълнителя. Задължението на съдия-изпълнителите е да продават имущество след задължителна експертна оценка, тъй като в момента много от тях злоупотребяват с възможността да обявят на изключително ниска цена имуществото на длъжника на публична продан и с определени схеми, то да бъде закупено от подходящите хора.

Проектът предвижда и да се спре възможността банките да вадят изпълнителни листове на база на извлечения от собствените си счетоводни документи, както и да се възползват от незабавно производство.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *