Ньойският диктат – престъпление срещу българския народ

Ньойският диктат – престъпление срещу българския народ

28 ноември 2018  |   0 коментара

На 27 ноември 2018 г. в Американския център на Столична библиотека в организация на Граждански комитет „Западни покрайнини“ се проведе кръгла маса на тема: „Ньойският диктат - криминално престъпление срещу истината, справедливостта и човечността“. 

Присъстваха представители на КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и изтъкнати интелектуалци, историци, специалисти по международно право, бивши дипломати и представители на медии.

На срещата се изказаха редица интелектуалци, които се вълнуват от съдбата на Западните покрайнини и я приемат като лична и гражданска кауза: проф. Лозан Митев, Иван Николов, д-р Валентин Янев, Зденка Тодорова, д-р Ангел Джонев, Стоян Райчевски, Христо Тепавичаров, Любчо Трохаров, Милчо Арсов, Димитър Димитров и редица други.

В дискусиите бе изтъкнато, че Ньойският диктат, както и системата от Версайски съдебни процеси срещу победените страни в Първата световна война, исторически и нравствено са осъдени като провокации към идеята за справедливост  в международните отношения. Ньойският диктат не може да бъде признат за международен договор поради използването на системни фалшификации за формиране на обвинения срещу българския народ. 

С оглед на предстоящото отбелязване на 100-годишнината от Ньойския договор бе предложено  формулиране  на официално искане за приемане на декларация от Европейския съюз, с която да се осъдят подбудителите и извършителите на това престъпление срещу България в Ньой като престъпление против хуманността. 

Участниците в дискусията поставиха под съмнение тезата за българското малцинство в Сърбия като мост на сътрудничество между България и Сърбия, защото тя дава възможност за продължение на процесите за обезлюдяване и обезбългаряване на Западните покрайнини.

Бе изразена тревога от това, че в изтеклите десетилетия в рамките на политическата система на Югославия и Сърбия, като че ли бяха изчерпани всички средства за подобрение на положението и спазването на правата на българите в Западните покрайнини. Бе подчертана необходимостта от формулиране на нова държавническа стратегия за българите в Западните покрайнини.

Нов филм за Ньойския договор

В рамките на отбелязването на Деня на Ньойския договор в Дома на киното в София бе представена премиерата на филма „Сага за пропилените възможности“. Темата на филма е Ньойският договор и е изработен в копродукция с Национален военноисторически музей, Държавна агенция „Архиви“  и ПИК Аудио. Използвани са кадри от документални филми от Първата и Втората световна война и съвременни кадри от протестните прояви срещу Ньойския договор и кадри от Босилеградско.  Сценарист на филма е бившият ректор на Софийски университет д-р Иван Илчев, режисьор е Ралица Димитрова, а оператор и продуцент - Пламен Герасимов, със специалното участие на  Валентин Ганев и Мак Маринов.

В подготовката на филма съдействие оказа и КИЦ „Босилеград“.

Авторите на филма изразиха желание той да бъде представен в КИЦ „Босилеград“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *