Норвежки фондации стъпват в Шумен! ВМРО е против

Норвежки фондации стъпват в Шумен! ВМРО е против

06 януари 2020  |   0 коментара

Честито, норвежки фондации стъпват в Шумен! Въпреки че се опитахме да ги спрем, предложението бе прието! Ликуй, народе!

Това коментира Деан Станчев – областен координатор на ВМРО – Шумен и общински съветник.

На последното си заседание Общинският съвет – Шумен, въпреки несъгласието на представителите на ВМРО – БНД, взе решение за изграждането на Младежки център в Общинската база за отдих на деца и ученици, намираща се на Шуменското плато. Предвижда се центърът да се финансира със средства, осигурени по европейска програма, но фактически отпускани от Кралство Норвегия. В докладната записка четем, че „в младежкия център ще бъдат предлагани дейности, които подкрепят мултикултурния подход, защитават демократичните ценности и насърчават активното участие на обществеността“(?).

Предвижда се „да бъдат наети поне пет младежки работници и поне двама цигански образователни медиатори, които ще бъдат обучени в съответствие с изискванията за качествена младежка работа и образователно посредничество от квалифицирани обучители“.

Още в началото на новия век Кралство Норвегия връща със самолети първите групи от български цигани, търсещи препитание в скандинавската държава. Тогава никой в Осло не предлага прилагане на мултикултурния подход към циганите, не създава центрове за интеграция и за защита на демократичните ценности. Днес сме свидетели на операция „чисти ръце“, реализирана по схемата „ние Ви плащаме, Вие се оправяйте“.

Под тази форма обаче се прокарват идеи и практики, които са чужди на българите и опасни за държавността:

1. Мултикултурализмът не интегрира, а капсулира етническите групи, защото техните елити, за да запазят статута си на такива и да се възползват от чуждестранното финансиране, нямат интерес от реална интеграция;

2. Циганските НПО-та ще използват бъдещия Младежки център, за да засилят влиянието си сред обикновените цигани, включително и с конкретни политически цели (не трябва да се забравя, че част от неправителствените организации са тясно свързани с някои политически партии);

3. Противозаконни цигански практики като ранните сватби, покупко-продажбата на булки, практиката деца да раждат деца и др. биха се пропагандирали като традиционни в циганската култура с последващо искане те да бъдат приемани като такива от обществото и държавата.

Ние от ВМРО – БНД не сме против изграждането на Младежки център, който успешно би могъл да изпълнява ролята на средоточие на младежки образователни, научни, културни, спортни и др. инициативи и дейности, но в случая става въпрос за създаването на „етнически център“, който да усвоява европейски средства в полза на цигански фондации и лидери, да прокарва тезите и идеите на европейския неолиберализъм, да дезинтегрира българското общество.

Във видеото вижте изказването на общинските съветници от ВМРО Деан Станчев и доц. Стефан Минков на сесията на Общинския съвет – Шумен >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *