Нов параклис за българите в сръбското село Ракита с помощта на Патриотите от ВМРО

05 май 2019  |   0 коментара

Българското малцинство в сръбското село Ракита вече има нов параклис. Той ще носи името „Света Богородица“, а средствата са осигурени от българската държава и с активната помощ на Патриотите от ВМРО. Финансовата помощ от България е 7000 евро, съобщава България 24.

В момента има проблем със земята, върху която трябва да бъде разположен параклисът, затова временно той ще остане в съседното село Звонци. До есента обаче ще бъде поставен на вече определен терен в Ракита, където живеят около 200 души. Двете села са по поречието на река Ерма в община Бабушница.

Кметският съветник в общ. Бабушница специално благодари на Патриотите от ВМРО за оказаната помощ и за възстановяването на параклиса „Свети Илия“ в Звонци, който през 2004 г. е бил рухнал, но след това е възстановен.

Българската общност получи преди Великден и друг подарък – икони от представители на генерално консулство на България в Ниш.

Другата добра новина е, че в тези 6 села, където живеят предимно българи, от миналия месец българският език ще е втори служебен език и всички документи могат да се да получават на български. Ще бъдат поставени табели с български надписи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *