Нови 2000 лева прибавени към средствата за паметен знак на Сава Муткуров

Нови 2000 лева прибавени към средствата за паметен знак на Сава Муткуров

21 март 2019  |   0 коментара

Още 2000 лева бяха събрани на благотворителен коктейл и прибавени към сумата за изграждане на бюст-паметник на първия български генерал Сава Муткуров. С набраните до момента средства сумата става около 6000 лв., но все още е недостатъчна за изпълнение на проекта, който струва около 15 000 лева.

Родолюбиви великотърновци, сред които и народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов, се включиха в събитието, което се проведе на 15 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица и бе организирано от едноименния инициативен комитет по повод 128 г. от кончината на търновския военачалник. Дарилите средства получиха значка с лика на генерала.

Отец Асен отправи молитва за успех на начинанието, а гостите видяха модела на бюст-паметника и разгледаха експозицията със снимки на генерала, предоставени от архива на Регионален исторически музей -  Велико Търново и Национален военно-исторически музей - София. Излъчен бе и кратък филм от поредицата „Нашите пълководци“, създаден специално за Сава Муткуров, като поето и спазено обещание от „Българска история“ и ЗАД „Армеец“.

Набирането на средства за изграждането на бюст-паметника продължава. Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят с превод по банкова сметка на името на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров“ – BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.

Моделът на паметния знак и изложбата остават подредени до 22 март, когато е и празникът на Велико Търново. Всички, които искат да се запознаят по-отблизо с живота и делото на първия знаков български генерал, могат да го направят до 22 март, включително.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *