Новите еко автобуси ще подобрят качеството на въздуха в София

Новите еко автобуси ще подобрят качеството на въздуха в София

25 юли 2017  |   0 коментара

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев участва в официалното представяне на новите екологични автобуси на Столична община заедно с кмета Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта Ивайло Московски и общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Приветствам обновяването на автобусния парк на София като мярка за подобряване качеството на въздуха. Подмяната на старите дизелови превозни средства в масовия градски транспорт с нови на метан е сериозен принос по един от приоритетите в сферата на околната среда, заяви заместник-министър Кънчев.  

Докладът за новите автобуси е одобрен от Столичния общински съвет по предложение на общинския съветник Карлос Контрера. С него се дава съгласие за сключване на договор за превоз на пътници с транспортния оператор МТК ГРОУП. Компанията се задължава да осигури 60 нови автобуси по стандарт Евро 6 за собствена сметка и да поеме превоза по автобусни линии в северните райони на София. По предложение на групата съветници „Патриоти за София“ превозвачът изгражда за своя сметка нова газово-компресорна станция за зареждане. Новите 60 газови автобуса ще заменят досегашните 20-30-годишни дизелови превозни средства, които обслужваха линиите и бяха сред замърсителите на въздуха в града.

Оценяваме приноса на Столичната община в постигането на националната цел – по-чист въздух и здравословни условия на живот. Това става с мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни и активното съдействие на всеки от нас – и от страна на институциите, и на техните партньори в лицето на транспортните фирми. И на гражданите, които трябва да насърчаваме да се качват по-малко на автомобилите си като им предлагаме чист, удобен и екологичен обществен превоз, подчерта зам.-министър Кънчев.

Той призова общините за повече подобни инициативи в големите градове, които да намалят замърсяването на въздуха.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *