Нова електронна система ще пази границите на Европейския съюз

Нова електронна система ще пази границите на Европейския съюз

14 декември 2017  |   0 коментара

Преди дни Съветът на Европейския съюз прие правилата за въвеждане на постоянни проверки на преминаващите външните граници на Общността. Това решение пряко засяга България като външна граница на Съюза.

В системата ще бъдат вписвани данни за хората, които пресичат външните граници на ЕС, както и за случаите на отказ за допускане до ЕС. Очаква се тези мерки да помогнат в борбата с тероризма и при установяването на просрочените визи.
Правилата ще се прилагат за граждани на държави извън Европейския съюз, а базата ще съхранява данни за самоличността на пътуващите, документите им за пътуване и биометричните им данни (четири пръстови отпечатъка и портретна снимка).

Тези мерки ще засилят сигурността на Стария континент, особено когато става дума за хора, свързани с ислямските групировки и тяхното желание непрекъснато да сноват от Европа към Близкия Изток и Северна Африка и обратно.

Пред БНР темата коментира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки:

Убеждението ми е, че външните граници на ЕС трябва да бъдат строго пазени, особено в нашата част.

От Молдова до Либия има замразени конфликти, напрежение, граждански войни, огромни миграциони потоци, пренареждане на световния  ред в тази, нашата част на света. Това е свързано и с гражданска война в Сирия, нестихващия конфликт в държавата Израел, гражданската война в Йемен, разпада на държавите в Северна Африка. Всички тези факти диктуват наличието на огромния човешки поток от милиони хора, който продължава да върви към Европа. Не всички от тях, обаче, са с добри намерения.

Целта е когато се проверяват данните на граничните контролно-пропусквателни пунктове, да се установи ако има хора, които са с фалшива самоличност или лъжат какви са, или за целите на престоя си, обясни евродепутатът.

Той е на мнение, че не е работа на тази система да спира мигрантския поток. Той би трябвало да бъде спрян с обща европейска политика. Това са два допълващи се елемента от системата за сигурност на ЕС – проверката по границите, едно, и спиране на потока – друго, обясни Джамбазки.

Имаше заловени джахадисти на български територия при пътуванията им от и за Турция. Нашите служби, спазвайки стриктно протоколите и изпълнявайки шенгенските задължения – без формално да сме член на Шенген, успяваха да заловят  такива лица, посочи Ангел Джамбазки.

Той напомни, че така бяха заловени и екстрадирани съучастници на клането в парижкия театър „Батаклан“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *