Нина Гьошева от ВМРО: Искаме с 30 000 повече за ин витро

Нина Гьошева от ВМРО: Искаме с 30 000 повече за ин витро

11 януари 2018  |   0 коментара

Източник: „Марица

С 30 хиляди лева да бъдат увеличени средствата за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, а общинският фонд „Ин витро“ да разполага с бюджет от 100 000 лв. Предложението е на общинските съветници от ВМРО в Пловдив е внесено в местния парламент, съобщи общинският съветник от партията Нина Гьошева.

Тя се надява да получи подкрепата на колегите си от всички групи на сесията, когато ще се гласува бюджетът за 2018 година. В последните години по предложение на ВМРО сумата беше увеличена на 70 000 лв.

Според Гьошева, все повече млади семейства имат репродуктивни проблеми и по-големият бюджет ще може да подпомогне повече двойки.

Според сега действащия правилник, на семейна двойка се отпускат по 1000 лева, т.е. ако предложението бъде прието, 100 семейства могат да бъдат подпомогнати. Надявам се в близко бъдеще сумата да се увеличи на 2000 лева, но това зависи от Здравната комисия към ОбС и от Комисията, която разглежда заявленията към Общинската програма „Ин витро“, обясни общинският съветник от групата на Патриотите.

Според Вера Вулджева, регионален координатор на Фондация „Искам бебе“, с приетите промени на национално ниво от тази година се дава възможност за ин витро процедури на много повече двойки. Със средства от общинските фондове ще може да се подпомогнат финансово семействата в подготвителния етап за ин витро - необходимите изследвания и процедури, които не се заплащат от държавата и са скъпи.

От 145 000 двойки, които в България имат репродуктивен проблем, около 40-50 000 са двойките, в които жената има нужда от донорска яйцеклетка, а процедурите са много скъпи и държавата не ги поема. Тази цифра е условна, защото много хора не знаят дали имат репродуктивен проблем. Според европейската статистика, всяка пета двойка в Европа има репродуктивен проблем. Много хора отлагат и не стават родители на по 20 и 30 години, а на 35-45 години, каза Вера Вулджева.

Тя допълни,че броят на процедурите ин витро, които ще финансира Фондът за асистирана репродукция, вече е увеличен от три на четири и са предвидени четири трансфера на замразени ембриони. За първи път се дава възможност и на онкоболни жени да се възползват от ин витро процедури.

По думите ѝ 1000 лева, които се отпускат от общинския фонд, трябва бъдат увеличени поне на 2000 лева.

А за тези които, правят ин витро с донорски репродуктивен материал, сумата трябва да е 2500-3000 лева. Във Варна дават 3500 лева на такава двойка, защото тези опити струват между 6-7 000 лв. до 12 000 лева, а държавата не ги финансира, уточни Вера Вулджиева.

През 2017 година по Общинска програма за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми в Пловдив са подпомогнати 55 двойки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *