Николай Борисов: Зелени НПО-та спекулират с Драгоманското блато

Николай Борисов: Зелени НПО-та спекулират с Драгоманското блато

06 февруари 2020  |   0 коментара

Коментар на заместник областния управител на Софийска област и председател на ВМРО – Костинброд Николай Борисов за balkanec.bg

На 22 срещу 23 януари за пореден път горя Драгоманското блато. Смята се, че пожарът е умишлен. Освен представители на растителния и животинския свят са унищожени и туристическите пътеки и мостове. 

Редно е да се отбележат адекватните мерки, взети от ръководството на община Драгоман, РСПБЗН и доброволното формирование в общината.

На 3 февруари се състоя навременна и градивна среща, инициирана от инж. Ирена Петкова, директор на РИОСВ - Софийска област. На нея присъстваха представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на Софийска област, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Държавното горско стопанство „Сливница”, както и представители на НПО сектора. 

Всеки от присъстващите подкрепи идеята, че защитената местност се нуждае от възстановяване, както и превенция от последващи пожари и бедствия. 

Въпреки общите мнения на следващия ден екоактивистите излязоха с позиция, че едва ли не МОСВ е виновно и отказва да обяви Драгоманското блато за защитена зона. Истината е, че за жалост блатото е „защитено“ само на хартия, но не и физически. Именно този въпрос коментира кметът на община Драгоман и нуждата от предприемане на мерки за бъдещото опазване на влажната зона. Проблемът обаче не е един: от собственост на земите, през европейско и българско законодателство, та до информираност на населението и програми за образование. Комплексни мерки и процедури, за които със сигурност е нужно време и добра воля.

Това не попречи на зелените активисти да си намерят враг, разбира се в лицето на държавата и МОСВ, въпреки че всяка една от институциите изрази готовност за подкрепа и включване по различни начини във възстановяването на защитената зона. За жалост за пореден път ставаме свидетели на агресивни нападки от представители на НПО, които се опитват да формират нереално обществено мнение и нагласи. 

Кому обаче е необходимо подобно противостоене и каква е целта? Ясно е, че чрез диалог и обсъждане може да се намери правилният път и да се постигнат положителни резултати. В случая може би се търси поредна причина за политическа дестабилизация. Но да трупаш актив от едно нещастие е неморално. 

Няма да е лошо екоактивистите да насочат усилията си към програми за осведомяване на населението, защита и превенция, опазване на околната среда, образователни програми и условия за туризъм, а не да хабят енергия за спекулиране и преиначаване на информацията.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *