НЖО пита за ваксините на новородените

НЖО пита за ваксините на новородените

19 август 2014  |   0 коментара

Националната женска организация на ВМРО предлага изработване и прилагане на дългосрочен план и стратегия за начина и условията, при които ще се ваксинират българските деца.

Това коментира председателят на организацията д-р Султанка Петрова по повод поредния проблем в здравната система – липса на ваксини за новородените. Тя посочва, че е получила десетки писма от притеснени родители.

Петрова пояснява, че бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева  направила промени в Наредбата за прилагане на шествалентната ваксина у нас. Същевременно с това се извършват промени и в Наредба №15 за имунизациите в България.

Проблем се появява за децата родени след 1 юни 2014 г., тъй като личните лекари, поради направените промени, нямат право да извършват имунизация с петвалентна ваксина.

Както често се случва в страната ни, отговорни държавни служители правят промени на нормативни документи без да се интересуват от последствията. Ситуацията е тревожна, защото личните лекари са поставени в безизходица, обричайки малките си пациенти на риск за тяхното здраве. По принцип имунизациите създават защита на организма срещу заболявания, които имат неблагоприятно влияние върху техния растеж и развитие.

Макар че поставянето на ваксините е спорна тема през последните няколко години, задължително трябва да се възползваме от правото си на информиран избор, което не изключва отговорността и задълженията на компетентните органи.

Същевременно с това сме свидетели на прехвърляне на отговорности от МЗ към НЗОК и обратно, което се оказва един сериозен проблем за обществото и ефективната работа на държавните институции.

В тази връзка НЖО на ВМРО настояват да получат отговор на следните въпроси:

  1. Ще има ли ваксини за българските бебета?
  2. Кой ще понесе  отговорност за създадените проблеми?
  3. Колко време е необходимо за решаване на казуса, защото нашата информация е, че първите доставки могат да се получат през месец октомври?
  4. Защо не се даде възможност на педиатрите да работят едновременно с петвалентна и шествалентна ваксина, за да не се стига до прекъсване на имунизациите в страната?

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *