Не бивало да има референдум за водата в София, защото щяло да е прецедент

Не бивало да има референдум за водата в София, защото щяло да е прецедент

22 май 2015  |   0 коментара

На днешното си заседание Софийският административен съд разгледа жалбата на 16 съветника от Столичния общински съвет, с която те оспорват отказа за провеждане на референдум за разтрогване на концесията за водата в София с фирма „Веолия“.

Ответникът на Столична община се изпусна, че ако има такъв референдум              , вероятността да бъде спечелен е голяма и не бива това да се допуска. Според адвокатите на „Софийска вода“ – трета страна по делото, няма причини да има референдум и разтрогване на концесията. Явно за тях, че хората не са доволни от услугата е без значение, а е важен договорът.

От ВМРО – София припомнят, че комисията, която сформира СОС по случая с концесията, откри огромни нарушения и предложи административни наказания на дружеството. Адвокатите на „Веолия“ обаче смятат, че референдум не бива да се допуска, защото ще е прецедент и ще предизвика много други такива.

От столичната структура на ВМРО изказват недоумение на тази теза и коментират, че точно това седи в основата на идеята за закона за референдумите. Според тях трябва да се защитава обществения, а не корпоративния интерес.

Организаторът на ВМРО Стефан Грънчаров припомня, че в Париж концесията с фирма „Веолия“ приключи с референдум и прекратяване на договора. Нали и Париж, и София са европейски столици, запита той.

Димитър Антов, общински съветник от ВМРО  и един от жалбоподателите коментира ситуацията така : „Ако българите не са доволни от националния треньор по футбол и той не си върши работата, въпреки че има договор, то той си тръгва. Господа от „Софийска вода“, време е за раздяла.“

Очаква се съдът да излезе с решение в срок до една седмица.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *