На Трибуната – Искрен Веселинов: Търсим решение за колите с газови уредби

На Трибуната – Искрен Веселинов: Търсим решение за колите с газови уредби

20 декември 2018  |   0 коментара

„Обединени патриоти“ внасят законопроект за намаляване на данъците за автомобилите с газови уредби. За сроковете, в които ще стане ясно дали мнозинството в зала ще подкрепи предложените промени, „Трибуна.БГ“ разговоря с народния представител и председател на парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство Искрен Веселинов.

- Може ли до края на тази година промените да са факт?

- Всичко зависи от волята на парламентарните комисии. Те са две – по бюджет и финанси, както и по регионално развитие. В комисията, която аз председателствам, гласуването беше отложено по искане на ГЕРБ. Те казаха – да, тук има проблем, трябва да се реши, но не искаме да бързаме, за да не се получи грешно гласуване. Поискаха още един-два дена за нормална дискусия в рамките на политическа партия ГЕРБ. И очакваме също бързо събиране на комисията по бюджет и финанси. Можем да се съберем в някое от междучасията на оставащите парламентарни дни, за да може да мине предложението още в тази седмица.

- Изисква се първо и второ гласуване?

- Да, изискват се две гласувания. Когато няма предложения по съответния текст, тогава се гласува два пъти последователно и тогава още тази година може да влезе в сила. Очакваме сигнали дали ще се случи това.

- При внасянето на тези промени първоначално при гласуването на данъчните закони преди месец те не бяха одобрени от ГЕРБ.

- Тогава депутатите от ГЕРБ заявиха, че всичко можело да се обърка. Служеха си с едни такива заклинания, че тази реформа разбърква всичко. На практика общините ще се окажат на минус от тази реформа, а не на плюс, както беше замислено. Сега става ясно, че им падат драстично приходите от данъка за нови автомобили. Така че всичко тук е плаващи пясъци, но въпросът е има ли политическа воля да се реши този проблем или няма. Ние сме заявили, че имаме тази воля. От БСП получихме подкрепа, че действията са в правилна посока. ГЕРБ също казват – да прави сте. Чакаме ги.

- Колко хора ще засегне това?

- Общата цифра на такива автомобили е 800 000 с автоматични газови уредби. Конкретно по места няма такава статистика.

- Ако гласуването се проведе следващата година?

- Специално да не забравяме, че тези данъци могат да се плащат на тримесечие. Дори за първото тримесечие да е платена по-висока вноска, за следващите може собствениците да се възползват от намалението.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *