На Кръстовден воеводите от Велико Търново пречистиха душите си, след това изчистиха чешма

На Кръстовден воеводите от Велико Търново пречистиха душите си, след това изчистиха чешма

18 септември 2019  |   0 коментара

Най-мащабната кампания „Да изчистим България заедно“ обедини и младежите, и по-опитните активисти от ВМРО – Велико Търново, в подкрепа на инициативата и също така за екологичното почистване на чешмите. На един от най-големите християнски празници – Кръстовден, воеводите запалиха свещички за здраве и успех в Преображенския манастир, след което се отправиха към мястото на екоакцията си.

За по-малко от два часа Самоводската чешма в посока с. Ресен и районът около нея светна. Активистите събраха около 70 чувала с боклуци и всякакви отпадъци, сред които определено имаше и находки – якета, банкови карти, дори паметник. Самата чешма и прорасналата трева около нея бяха измити с водоструйка. Една част от храстите бяха орязани. Не всичко успя да се свърши, но момчетата и момичетата останаха доволни, защото сложиха началото, а свършеното се виждаше с просто око от всички, спиращи да си налеят вода и определено будеше одобрението им.

Една от следващите инициативи, които ще предприеме ВМРО – Велико Търново, ще бъде да поставим нова плоча на мястото, където самоводчани са посрещнали руските освободители и българските опълченци през 1877 г. Тази е счупена, а мястото около паметния знак е значително обрасло, така че ще бъде нужна по-специална техника за почистването, каза доц. Милен Михов, който е областен лидер на воеводите, а също така и кандидат-кмет за предстоящите местни избори.

С приятелите от ВМРО ще продължим дейностите това място да придобие вида, който заслужава, защото то е емблематично и като част от поклонническия маршрут „Светият път“, допълни Евгени Коев, председател на Общинската организация на ВМРО и преподавател в Гимназията по туризъм.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *