На гол терен – чифте кошове

На гол терен – чифте кошове

28 август 2017  |   0 коментара

Автор: Стефан Грънчаров, ВМРО – София

От много години насам темата със спорта в училищата е обект на дискутиране от министри, спортисти, учители, политици, родители и всеки един, който разбира поне малко от футбол. А в България знаем, че всички разбират по много и от политика, и от футбол.

През годините бяха изказвани всякакви мнения, писани всякакви програми за развитие на спорта в училищата, но резултатът е все един и същ - такъв, каквото е представянето на футболните ни отбори в евротурнирите. Нормално. Нещата са тясно свързани. И всеки един ще каже, че единственото решение е осигуряване на финансирането. Но, уви, това не е точно така. Ето един от многото такива нагледни примери.

С доклад СОА17 – ВК66 – 2174/28.03.2017 г. в Столична община на заместник-кмета Тодор Чобанов се отпуска финансиране на ремонтни действия на няколко детски градини и училища в столицата. Едно от тях е 100 ОУ „Найден Геров“ в кв. „Фондови жилища“, район „Сердика“ (район, чийто кмет сме споменавали нееднократно и винаги не с добро). Отпуснати са 13 000 лв. за подмяна на 2 бр. футболни врати, 2 бр. баскетболни кошове и 3 бр. други съоръжения. Преди една седмица новите придобивки са поставени и всеки един ще каже „Браво! Децата има къде да спортуват.“

До тук добре. То хубаво - врати, ама като няма кой да окоси...

На снимките, направени от двора на училището, ясно се вижда едно - че единственото хубаво в училищния двор са новите придобивки. Тревата на места стига до коленете; асфалтът от игрищата или липсва, или е в ужасно състояние; целият двор тъне в разруха. Не знам кой нормален родител би оставил детето си да „спортува“ в двора, а надали и някое дете ще има желание да се спъва и пада из асфалтовите ями.

На първо четене директорът на 100-тно си е свършил работата, но само дотук. Ясно личи, че в случая не е проблем финансирането, а управлението на едно от многото училища на територията на Столична община. Освен всичко останало училищният двор се е превърнал и в кучешка тоалетна – място, на което липсват деца, но е пълно с квартални кучета. Безстопанствеността е на лице.

Вие бихте ли записали тук вашето дете? А дори и да искате, се сблъсквате с един друг проблем - нежеланието на директора за прием на нови деца.

Хора от квартала ни сигнализираха, че тече усилена подготовка за превръщането на училището от държавно в частно. Нищо чудно. Неотдавна филиалът на стотно училище, т. нар. „малко стотно“, се превърна в частно училище „Веда“. Явно не е случайно безхаберието на директора на училището към сегашното му състояние. Може би той очаква „по-добри дни“ като директор на частно училище.

Но както се казва: „На есен с песен“. В нашия вариант ще бъде на есен да спрем лебедовата песен на това безхаберие. В най-кратък срок ще внесем в инспектората по образование сигнал срещу безхаберието и незаинтересоваността на директора към т. нар. обновена спортна площадка в 100 ОУ. А на някоя от първите предстоящи есенни сесии на СОС ще попитаме и за бъдещето на 100 ОУ „Найден Геров“.

И в заключение. С такова желание на хората, управляващи училищата и футболните ни първенства, нищо добро не ни чака.

Ще дам само още един пример защо проблемът е и в хората, поставени да управляват развитието на спорта у нас. До преди няколко години отново в София един престъпник на име Николай Гигов управляваше един от столичните спортни клубове, дал толкова много таланти на българския спорт. За 20 години Гигов съсипа школи, инфраструктури и много млади таланти в столицата, като „наля“ много пари в столичния квартал „Надежда“ (административно „Свобода“). Само две години след липсата му и появата на един много по-беден, но милеещ за спорта човек тук вече има две от най-модерните спортни игрища в София, а детско-юношеската школа пак е една от най-добрите в България.

Значи можело. Но важно е не само финансирането, а и това кой го ръководи. И ако се продължава с тази лоша практика като в „Стотно“, нищо хубаво не ни чака. Както се казваше в онази хубава българска поговорка „На гол тумбак – чифте пищови“. Е, в нашия случай са кошове.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *