Националният борд по туризъм: Предложенията на Каракачанов за подкрепа на туризма са политическа смелост

Националният борд по туризъм: Предложенията на Каракачанов за подкрепа на туризма са политическа смелост

14 май 2020  |   0 коментара

Правителството и Народното събрание проявиха смелост, казва Полина Карастоянова

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова оцени като политическа смелост предложенията и подкрепата за туризма от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов и ВМРО. Пред Travelnews.bg тя заявява, че същата смелост са проявили правителството и Народното събрание.

Вицепремиерът Каракачанов се срещна с нас преди две седмици и ние поискахме уеднаквяването на ДДС в сектора, ваучери и подпомагането на чартърните полети. Той реагира много бързо и внесе предложенията. Решенията имат сериозно влияние върху туризма, подчерта Карастоянова.

Според нея намаляването на ДДС на 9% за ресторантите ще осветли бизнеса, който ще има повече оборотни средства. Ниско ДДС в туризма поддържат още дестинации като Испания, Италия, Гърция и др.

Подпомагането на чартърните полети е безпрецедентен акт за България, за който се настоява поне от 10 години. Това е директна подкрепа за авиокомпаниите и туроператорите, за да гарантират пристигането на чуждестранни туристи в страната, отбеляза Поли Карастоянова.

Мярката индиректно подкрепя хотелиерите, за да могат да си запълнят базите. Турция, Гърция, Египет, Тунис и други дестинации отдавна прилагат държавното субсидиране на чартърните полети. Третата мярка, предложена от ВМРО и вицепремиера Красимир Каракачанов, беше за осигуряването на безплатни ваучери за почивка на българските граждани. Народното събрание прие такива да получат медиците от първа линия в борбата срещу Covid-19 и полицаите.

Сигурна съм ако ваучерите в туризма бъдат добре възприети, ще имат икономически, финансов и социален ефект в бъдеще. Те ще насърчат допълнителна заетост в хотелите, коментира още Карастоянова.

Според нея като цяло решенията са значими в дългосрочен план за туристическия сектор.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *