ВМРО в Народното събрание: Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми

ВМРО в Народното събрание: Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми

24 юли 2019  |   0 коментара

Ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми, каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебата по президентското вето върху измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И според Искрен Веселинов в противоречие на каквито и да е принципи за държавническо мислене.

Ние от ВМРО сме против смяната за финансиране на политическите партии и замяната ѝ с тази система ГЕРБ, ДПС, „Атака“, която на практика беше наложена тук без дебат, обясни Веселинов.

Повече от час вече дебатираме и чуваме различни аспекти и различни мнения по ветото на президента. Всички са прави. Каквото е ветото, такъв е и законът. Точна кореспонденция има между едното и другото. Какви са основните отличителни черти както на ветото, така и на закона - популизъм, повърхностност и липса на устойчиво решение. Законът и ветото се плъзгат по линията на общественото одобрение, допълни още Веселинов.

Секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и ВМРО Юлиан Ангелов даде своя отрицателен вот и обясни, че е гласувал против законопроекта за изменение на закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., защото счита, че не трябва да се допуска по никакъв начин българските политически партии да са зависими от олигарси, бизнесмени, от чуждестранни фирми и всякакви други намеси, които ще повлияят изцяло на нагласите на всяка една политическа партия, по всеки един закон, по всяко едно предложение.

Това, което и днес се препотвърди в българското Народно събрание, е крачка назад в демократичността на България. Не е нормално ние като народни представители, без значение от политическата принадлежност, да допуснем българските партии да бъдат зависими от различни фактори, категоричен бе Ангелов.

И допълни, че е ясно, че някои от парламентарно представените партии са доволни от това – някои имат кръгове от фирми, други са бизнесмени и ще си финансират директно партията – досега са го правили задкулисно, сега вече ще го правят явно.

Големите партии също ще намерят хора, които да ги финансират, но като ги финансират, какво ще направят след това? Трябва да им се отблагодарят – това ли е демокрацията, това ли е начинът на управление на държавата. Да зависят българските партии от бизнеса и той да решава вместо избраните хора в тази зала или тези в Министерски съвет, завърши депутатът.

Видео от изказването на Искрен Веселинов тук>>>

Видео от изказването на Юлиан Ангелов тук>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *