Народният представител д-р Калин Поповски за парламента, за Плевен и за предстоящите през 2019 г. избори

Народният представител д-р Калин Поповски за парламента, за Плевен и за предстоящите през 2019 г. избори

31 декември 2018  |   0 коментара

Народният представител д-р Калин Поповски пред „Плевен за Плевен”:

Кои бяха по-важните акценти в законодателната работа на Народното събрание с оглед на парламентарната дейност на коалиция „Обединени патриоти“ и ВМРО?

– Промените в Закона за енергетиката, с които на практика направихме възможно държавата да контролира кой може да придобива стратегическа инфраструктура в енергетиката и показахме, че не може случайни хора да придобиват акции от големите енерго-разпределителни дружества. Така ще излязат на чисто сделките за придобиване на части от тях. С промените в Закона за гражданската регистрация спряхме безумството деца, родени в страни, където няма презиме, да водят дела за придобиване на българско гражданство. До този момент процедурата изискваше специални дела за придобиване на бащино име. В Закона за местните данъци и такси направихме ненужно подаването на декларации от граждани при придобиването на имот. Сега вече самите общини административно ще си придвижват информацията. Всичко това е в полза на обществото като намалява бюрокрацията и улеснява гражданите. С промените в Закона за вероизповеданията направихме ясен и прозрачен регламента. Държавата ще плаща на основните вероизповедания държавни субсидии и ще се избегне възможността им за финансиране по незаконен път от чужбина.

Имахте предизборни ангажименти и към пенсионерите?

– Не успяхме да вдигнем летвата на пенсиите на 300 лева, но се надявам до края на мандата да изпълним и това обещание, залегнало в предизборната програма на коалиция „Обединени патриоти“. В момента държавата съфинансира около 30 процента от бюджета на държавното обществено осигуряване, но според нашите финансисти държавата има възможност за увеличаване на този процент.

През изминалия политически сезон имаше доста напрежение и динамика във вътрешнокоалиционните Ви отношения?

– Имахме сериозни трусове в коалицията, спорове между коалиционните ни партньори от НФСБ и „Атака“, което малко отслаби нашата сила като коалиционен партньор в управлението на държавата. Последва и оставка на вицепремиера, излъчен от коалицията. В края на годината обаче скандалите вече поутихнаха. Надяваме се 2019-а да бъде едноа по-ползотворна година с оглед както на работата ни в парламента, така и на предстоящите избори за Европейски парламент и органи на местното самоуправление. За да се представим добре, трябва да бъдем едно монолитно ядро, което да отстоява своята програма и позиции в работата на голямата коалиция, която управлява страната.

По-важните акценти в дейността на парламентарните Комисии по здравеопазване и социални дейности, в която пряка работа участвате и Вие като народен представител?

– Случиха се няколко важни неща. Приехме два от трите важни закона – за личната помощ и Закона за хората с увреждания. За тях финансирането през държавния бюджет е вече осигурено, като сумата е от 437 милиона лева. На първо четене мина и Законът за социалните услуги. Той ще бъде окончателно приет през 2019-а година като финансирането по него е предвидено за 2020-а година. С нови 490 милиона се увеличава бюджетът на Здравната каса, като за 2019-а ще е вече 4 млрд и 350 млн. лв. Това увеличение ще рефлектира веднага в увеличаване на финансирането в 5-те основни пера – болничната помощ, лекарствата, медицинските услуги, първичната доболнична помощ и специализираната извънболнична медицинска помощ. Ще се увеличи процентът на направленията към специалистите, както и сумите по клиничните пътеки.

Добри новини за Плевен и Плевенски регион?

– Две знакови решения! С едното се дава картбланш на енергийния министър за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене. Засега има официално запитване от три компании – френска, китайска и южнокорейска. Парламентарното ни решение предвижда да не се харчат повече пари от националния бюджет, като държавата участва с апортна вноска – закупените вече два реактора и частично изградената площадка. Другото важно решение, което мина на ниво Министерски съвет през последния месец, е свързано с подсигурените 1 млрд. 350 млн. лева за довършване на магистрала Хемус в участъка Ябланица-Велико Търново. Предстои максимално бързо да стартират тръжните процедури по отделните лотове от участъка и се надяваме след 3 години този участък да е вече факт.

Конкретно за град Плевен?

– Ще припомня решението за изграждане на паметник на Девета пехотна дивизия, с което пряко се ангажира вицепремирът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Включихме се в дарителската кампания – той с една министерска заплата, а аз като народен представител с дарение от 3000 лева. Ще продължим да помагаме на организационния комитет, който движи тази благородна инициатива. Ще бъде осигурен от министерството и месингов материал за изграждането на монумента. За 2019-а година е предвидено откриването на паметника, и се надяваме това да се случи или на празника на армията на 6 май, или през септември, когато е годишнината от Дойранската битка.

Друго важно решение е свързвано с осигуряване на финансови средства за поддръжката на парк Кайлъка. Предстои да се регламентират в този смисъл отношенията по линия община-държава. Продължават преговорите за преценяването, кой е най-разумният и удачен вариант след уреждане на финансирането – дали общината ще го поддържа, без да се прехвърля собствеността, или пък ангажиментът ще остане за областната администрация.

По моя инициатива, подкрепена лично и от вицепремиера Красимир Каракачанов, с решение на Министерски съвет за УМБАЛ Плевен са предвидени в бюджета догодина 1 млн. лева финансова помощ. С тях ще се направят ремонтни дейности в клиниките с най-остра нужда от реновиране.

Предстои в политически план година с важни избори – за европарламент, за кметове и съветници в общините?

– Предизвикателството е сериозно. Надявам се, да се явим на тях във формат „Обединени патриоти“ и да имаме най-малко двама евродепутати от обединената ни листа. В момента вървят преговорите между трите партии за определяне на нашите кандидати и сформиране на листата. Хората вече ни припознават в този формат, допълваме се в много отношения.

Местният вот също е много важен. Вярвам, че ще запазим и за него същия коалиционен формат. Ще преговаряме на местно ниво и с партии, близки до нашите идеи и програма за управлението на Плевен, както и с граждански сдружения и патриотични организации. Предполагам, че парламентарно представени партии като ПП ГЕРБ и ПП БСП също ще имат свои самостоятелни кметски кандидатури и листи за общински съветници. Нашата цел е кандидатът ни за кмет на Плевен да стигне до балотаж, а в следващия Общински съвет да имаме група от поне 8 общински съветници.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *