Народните представители от ВМРО подкрепят исканията на пчеларите

Народните представители от ВМРО подкрепят исканията на пчеларите

10 декември 2018  |   0 коментара

Депутатите с ангажимент да внесат законови промени, за да помогнат на хората от бранша

Народните представители от ВМРО подкрепят исканията на пчеларите. Пчеларството е в неравнопоставено положение с другите земеделски сектори.

Това се казва в позиция на депутатите от ПГ „Обединени патриоти“ от квотата на ВМРО, във връзка с поредния протест на хората, занимаващи се с отглеждането на пчели в България.

Пчеларството в България има принос за около 10% от стойността на произвежданата земеделска продукция и формира пазарни средства за производство в размер на над 58 млн. лв. годишно. То има много важна роля за развитието на голяма част от аграрните и индустриални пазари, както и допринася за биоразнообразието на околната среда.  Ето защо депутатите от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ смятат за разумни исканията на пчеларите.

Част от тези искания са свързани с т.нар. държавна помощ „de minimis“. Тази година има много ниски добиви и загубите са видими, поради което се създава нуждата от трайно субсидиране на сектора.

След преговори с представители на сектора от Министерството на земеделието и храните са отпуснати 3 млн. и 500 хил. лева за следващата година. Това се равнява на около 5 лв. на пчелно семейство – крайно недостатъчна сума.

В България пчеларите получават преки плащания единствено и само от националната програма, която е тригодишна и е за ограничен брой хора (само за земеделските производители).

Годишно от опрашването България и околната среда печелят около 1 млрд. лева. Поради това и част от желанията на пчеларите са да бъде финансиран най-важният процес, който пчелите извършват, именно опрашването.

Другите искания на пчеларите са свързани с криминализирането на нерегламентираното третиране на земеделски култури. Заради него ежегодно се отравят стотици хиляди пчелни семейства, а пчеларите не се компенсират за загубите по никакъв начин.

Ето защо те настояват да бъде създадена акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и да се въведе строг контрол над нелегалния внос на забранени препарати, с които зърнопроизводителите третират културите.

Всички тези искания, включително и предложението да се създаде експертно-консултативен съвет/дирекция по пчеларство към Министерство на земеделието, депутатите от ВМРО приемат за целесъобразни.

Във връзка с това те поемат инициативата и ще внесат нужните законодателни промени в НС, за да помогнат на хората от бранша.

снимка: Булфото

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *