Направиха песен по повод 100 г. от смъртта на големия Стоян Мълчанков

17 май 2020  |   0 коментара

На 22 април се навършиха 100 г. от убийството на войводата Стоян Мълчанков. По този повод навръх кръглата годишнина беше представена песен и видеоклип, посветени на големия българин.

Песента е с автентично звучене и се изпълнява от народните певици Лидия Ангелова и Бисера Иванова от с. Драговищица, община Костинброд и оркестър „Шевица“. Текстът е дело на Ивайло Шопски, а за аранжиментът е отговорен Иван Йосифов.

В клипа участват членове на клубове „Традиция“ – Благоевград и „Родопски хайдути“. Интересно е, че в него участва и родственик на войводата Стоян Мълчанков – Георги Мълчанков.

Песента и кадрите от клипа ще са част от документалния филм, който ще бъде посветен на войводата.

Мълчанков е роден в с. Скребатно, Неврокопско. Деец на ВМРО, учител, участник в Илинденско-Преображенското въстание, водач на чета в Балканската война, народен представител, инициатор на изграждане на теснолинейката Септември-Добринище. Убит е на 22 април 1920 г. близо до Неврокоп.

Филмът и песента са по идея на Николай Борисов и Ивайло Шопски, като те се реализират с подкрепата на фондация ВМРО и родственици на войводата.

Гледайте видеоклипа тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *