Най-тежкият кошмар на Сърбия

Най-тежкият кошмар на Сърбия

09 юли 2019  |   0 коментара

Коментар на Николай Гергинов – младежка организация на ВМРО – Бобошево

В края на миналата седмица отново станахме свидетели на долното пренебрежително и лицемерно отношение на сръбското правителство спрямо България. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич в телевизионно интервю за местна кабеларка демонстрира силна ревност, съчетана с безгранично невежество по отношение на институциите на Европейския съюз и тяхната работа.

Слънчасал от посрещането на Джулая на брега на р. Сава, сръбският външен министър реши, че може да внушава респект у съседите си, говорейки глупости по техен и общоевропейски адрес.

Изказването му „Бойко, нека ти кажа едно нещо, позицията на ЕС не е, че Косово е независима държава. Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво означава това безобразие, на какво прилича. Стига толкова, да не говорим, че преди няколко месеца получи наш орден“ показва махленското ниво на сръбската политика като цяло. Явно не много уважаваният сръбски външен министър си мисли, че все още се намира в Милошевичова Югославия, където сръбското потисничество в Косово е в своя апогей. Само нека министър Дачич да не забравя, че именно тази Югославия НАТО бомбардира и то точно заради сръбските дерибейства в Косово.

Изказването показва също така огромната степен на некомпетеност на първия сръбски дипломат по отношение на институциите на Европейския съюз и техния механизъм на работа. Ивица Дачич очевидно не е чел Договора за функциониране на Европейския съюз и Договора за Европейския съюз. Така се стига до логичния въпрос: защо подкрепяме и насърчаваме евроинтеграцията на държава, чиито ръководители не знаят и не разбират механизма на работа на ЕС?

Не е ли по-добре тази наша подкрепа за Сърбия да спре докато нейните управляващи не се осъзнаят къде се намират и не преосмислят своите действия спрямо България?

Изказването на Дачич бе придружено и от огромна доза завист и ревност породени от факта, че влиятелният център на Баканите не се оказва Белград или Атина, а линията София-Скопие-Тирана. Линия, която завинаги ще остане като най-тежкия кошмар на Сърбия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *