Над 250 души участваха във велопохода Русе-Гюргево, посветен на Априлското въстание

Над 250 души участваха във велопохода Русе-Гюргево, посветен на Априлското въстание

30 април 2018  |   0 коментара

Областният управител на област Русе Галин Григоров откри 11-тия пореден велопоход Русе – Гюргево, посветен на 142-та годишнина от Априлското въстание. Походът се проведе под патронажа на областния управител.

Григоров приветства присъстващите и отбеляза, че трябва да помним предците, дали живота си за родината, както и да бъдем благодарни на народите, участвали в Освободителната война.

Беше отбелязан и рекорд в историята на похода, защото в него участваха повече от 250 души, като най-възрастният е Никола Петков на 73 години, а най-младият Преслав Божидаров на 7. Сред тях беше и Ивайла Николова, която избра да отбележи рождения си ден на велопохода. В събитието се включиха колоездачи от Разград и Кнежа.

Участниците поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Гюргевския революционен комитет, както и на пристанището, където е паметната плоча на Христо Ботев. Мястото е свързано с революционната дейност на известни личности от българската история като Никола Обретенов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов и Иларион Драгостинов.

Традиционно стартът беше даден в 10.00 ч. пред Пантеона на възрожденците.

Организатори на инициативата са ВМРО – Русе и сдружение „Вело – Русе“. На събитието присъства и народния представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, който е сред основните инициатори на идеята.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *