Над 15 милиона души по света говорят български

Над 15 милиона души по света говорят български

12 април 2014  |   1 коментар

Хората, владеещи български език като матерен, в световен мащаб са над 15 милиона. Информацията е посочена от д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН. В бройката, освен населението в пределите на България и близките земи, влизат българи от Банат, Бесарабия, преселници или техни потомци около Букурещ, Прага, Будапеща, Братислава, Виена, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Южна и Централна Америка.

Съзнанието на част от тези хора може да не е българско, но езикът е български, обяснява Кочева по време на семинар с участието на 170 деца от България, Македония и Сърбия.

На форума беше напомнено, че е в ход кампания за поставяне на паметник на цар Самуил в София по повод 1000-годишнината от смъртта му. Инициативата е на „Българска памет", съвместно с фонд „13 века България“, Столична община и Министерството на културата. Паметникът ще бъде разположен на пресечката между улицата, носеща името на царя и бул. „Патриарх Евтимий“. Откриването е планирано за есента. Самуил ще бъде изобразен изправен, в приблизително реален ръст, като височината на бронзовата фигура заедно с постамента ще е до 5 метра. В основата на паметника ще бъдат изписани три текста, величаещи владетеля - извадки от Битолския надпис и от писмо на Калоян до папа Инокентий III, както и думи на византиеца Йоан Ставракий.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *