Музей издаде помагало за българските обичаи

Музей издаде помагало за българските обичаи

09 август 2019  |   0 коментара

Регионалният исторически музей в Бургас разработи образователни помагала „Обреден календар за моми и ергени", които са предназначени за децата от първи до четвърти клас, съобщава kmeta.bg.

Благодарение на тях малчуганите ще се запознаят с някой от най-обичаните български обичаи и ще научат интересна информация чрез различни ролеви игри. 

Помагалата са разработени в партньорство със СУ „Епископ Константин Преславски“ - гр. Бургас по проект, финансиран от Министерството на културата по програма „Музеят като образователна среда".

В резултат на съвместната работа между етнографи и педагози са създадени две печатни издания с електронна версия за учителя и за ученика, в които е представена информация за три народни обичая - Кукеровден, лазаруване и коледуване. 

Целта е да се подпомогне дейността на педагозите в начален етап на обучение при запознаване на децата с българския празничен календар. Учебниците са под формата на програма, включваща специално разработени ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Възприемайки по интерактивен начин децата ще са въвлечени в пресъздаването на традиционната култура с акцент върху Бургаския край.

За всяко училище в община Бургас с начален курс на обучение е предвиден екземпляр от помагалата, които те могат получат от РУО - Бургас. Част от книжките ще бъдат изпратени и до 30 български училища в чужбина.

Всички желаещи да използват помагалата в учебната си програма могат да направят това като ги изтеглят от уебсайта на Бургаския музей или заявят оригиналния файл за отпечатване – вижте тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *