Мораториум върху плащането на въглеродните емисии иска евродепутатът Ангел Джамбазки

Мораториум върху плащането на въглеродните емисии иска евродепутатът Ангел Джамбазки

31 март 2020  |   0 коментара

Директен мораториум върху т.нар. въглеродни емисии е предложил българският евродепутат Ангел Джамбазки. Пред БНР той коментира, че в момента те струват на България повече от 350 млн. евро годишно.

Това са инструменти, които по никакъв начин не засягаха чистия въздух, банкови инструменти, които директно удряха работещата икономика и Източномаришкия басейн. Предложението е въглеродни емисии да не се плащат два или три месеца след края на извънредното положение. Това ще даде малко въздух и на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“,  смята евродепутатът.

По думите му в момента две теми трябва да бъдат скъсани и хвърлени в кошчето на Европейският съюз. Това са пакетът „Мобилност“ и „зелената сделка“.

Ако беше влязъл в сила пакетът „Мобилност“ и бяха фалирали източноевропейските транспортни фирми, сега Европейският съюз нямаше да има нищо в магазините. По шосетата на Белгия сега може да се видят само български, румънски, полски, унгарски, литовски камиони. Тези смели мъже карат и доставят. В момента българска фирма доставя най-необходимото в болниците, претоварва спринцовките, маските и камионите заминават по болниците, за да може лекарите да спасяват. Ето какво значи български транспорт, каза Джамбазки.

Той коментира и „зелената сделка“, като я нарече голяма глупост и даде пример със сегашното състояние на Европа по време на епидемията.

Самолетите не летят, фабриките не работят, заводите не произвеждат, замърсяване няма. Хората нямат работа и утре няма да имат хляб. Това е показно какво щеше да стане ако беше осъществена тази глупост.  Аз не искам жителите на Старозагорска област и на Източномаришкия басейн на плащат цената на някакви световни експерименти, коментира Джамбазки.

Икономиката на европейските държави, с малки изключения, не работи. Сега е времето, в което трябва да се мисли за най-засегнатите от кризата. Туризмът и транспортът оглавяват челните позиции. В България те се нареждат на второ и трето място в образуването на брутен вътрешен продукт. Към момента основната задача в Европарламента е да се мисли в посока отваряне на границите за транспортни услуги, коментира за Радио Стара Загора евродепутатът Ангел Джамбазки, които допълни, че недоумява позицията на противниците на Европейския съюз и гарантира, че страната ни кандидатства, участва и ще получи 800 милиона евро.

Евродепутатът в момента е в Белгия, където откритите заболели са повече, отколкото в България.

Смъртността в Белгия е по-голяма също, но здравната система е стабилна и предприетите противоепидемични мерки се спазват и следят строго от властите, коментира Джамбазки. Той сподели, че в сърцето на европейската столица не се наблюдава паника, а ред и дисциплина.

Според него подценяването на ситуацията в международен план е отговор на неадекватното поведение на китайското правителство и прикриването на информация.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *