Младите преоткриват селото

Младите преоткриват селото

29 март 2014  |   0 коментара

Има ли как да бъдат съживени малките населени места? Има ли как младите хора да остават в България и да не търсят препитание в странство?

Публикуваме две любопитни новини, които се появиха в публичното пространство през последната седмица, които донякъде отговарят на наболелите въпроси.

Младежи се заселват в обезлюденото село Гудевица, за да са сред природата и да се занимават с биоземеделие, съобщава страницата „Зелена България“

Ентусиастите отглеждат редки и защитени растения в градините, а освен това на доброволни начала правят ремонт на библиотеката на местното читалище, разказва Теодор Василев, председател на НЧ „Бъдеще сега – 2006″.  По думите му в селото вече има няколко адресни регистрации, между които и неговата. През зимата по-рядко пребивавали в селото, заради многото си пътувания, но от април групата младежи ще заживеят в Гудевица. Любопитното е, че екоживотът на село е привлякъл и чужденци - в селото вече са се заселили италианец и испанка, като част от общността.

Млад специалист по информационни технологии пък предложи да бъде създадено ИТ село, пише Елена Лазарова за портала „Агроновините“.

Обезлюдени села да бъдат „изкупени“ и населени със специалисти по програмиране, разработчици на софтуер и хора с професии, които могат да се упражняват дистанционно, предлага младият програмист Иван Куков. Идеята му „ИТ село“ бе сред най-обсъжданите в конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България“, който бе част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки“. Целта бе да се съберат на едно място идеи как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене.

Идеята на Иван Куков се заражда от гостуванията му в различни села. Така той разбира, че е привлечен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на хората, живеещи на село.

Професията на програмист му дава възможност за работа от която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване. Според Иван пренаселването в големите градове е породено от липса на работни места за младите хора.

Същността на идеята е 40-50 млади  двойки програмисти да закупят къщи на село, като всеки работи от къщи или от импровизирана офис сграда. Специалистите в ИТ индустрията са добре информирани и имат добра обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си ежедневие с някоя дейност като отглеждане на пчели или градинарство, смята Иван.

Плюсовете на идеята му са, че при заселване на голяма група от ИТ специалисти по естествен път се създават работни места за хора с други професии, поради нужда от  детска градина,  начално училище,  лекар, частна охрана , кафенета и ресторанти и др. Предвидена е дори идея за работа на по-възрастни хора, които да обслужват малки частни градини със зеленчуци, за 2-3 семейства. Предвижда се създаване на спортна площадка.

Развитието на идеята поражда  интерес и много хора биха се включили в подобно начинание, убеден е Куков и затова инициира поредица от срещи в страната, за да обсъди хрумването си и да намери съмишленици.

Реализацията на идеята му за ИТ село обаче може да се забави от някои проблеми – липсата на добра интернет  връзка,  нуждата от стабилно електрозахранване и добри медицински грижи за хората с по-малки деца.

Днес у нас има 172 села, които са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са с население между 10-50 души. Средната продажна цена на къщите в тях е 1000-6000 лева. Обработваемата земя, особено в Балкана, е на цена 100-200 лева на декар, а в полските райони цените стартират от 300 лв./дка.

Повече по темата можете да намерите в рубриките „Зеленото е родолюбие“ и „Българското семейство“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *