Михов предлага стихотворението „България“ на Радко Радков да влезе в учебната програма

Михов предлага стихотворението „България“ на Радко Радков да влезе в учебната програма

13 септември 2019  |   0 коментара

Доц. Милен Михов, който е кандидат-кмет за Велико Търново на предстоящите избори, народен представител и заместник-председател на ВМРО, изпрати до министъра на образованието Красимир Вълчев отворено писмо за включване на стихотворението „България“ с автор Радко Радков в програмата по българска литература в гимназиалните класове.

Мотив за това предложение е, че включвайки това стихотворение в учебната програма, ще имаме нов повод за гордост заради богатия опит на Кавалерът на златния стих – Радко Радков.

Ето и целия текст на отвореното писмо:

Уважаеми господин Министър,

Обръщам се към Вас с предложение стихотворението „България“ с автор Радко Радков (1940–2009) да бъде включено за изучаване в програмата по българска литература в гимназиалните класове.

Като заместник-председател в Комисията по наука и образование към Народното събрание смятам, че автори от по-ново време с послания към идните поколения в родолюбива и патриотична поезия също трябва да имат достойно място в учебния материал. Сега повече от всякога имаме необходимост от поезия с такъв заряд, извисяващ българския дух и това е още един начин да възпитаваме децата си в приемственост на обич, памет и отговорност към Родината.

Радко Радков, наричан Кавалерът на златния стих и често сравняван с Шекспир, е български автор от нашето съвремие, чиято самобитност в изказа прави поезията му уникална и завладяваща. Основател и главен драматург на Старинен театър, написал повече от 20 пиеси и стотици сонети, Радко Радков е получил престижни награди и огромно признание не само в България, а и извън пределите ѝ.

По покана на Ватикана, през 1985 г., по случай 5-годишнината от провъзгласяване на светите братя Кирил и Методий за покровители на Обединена Европа, пиесата му „Похвално слово за словото“ е поставена пред Папа Йоан-Павел II. През същата година е удостоен и с две отличия - званието „Кавалер на френската култура“, връчено му в Парижкия клуб на сенаторите и Кръста на Френската Академия на науката за литература и изкуство. Той е и единственият световен творец, удостоен безпрецедентно – на два пъти - с международната Наполеонова награда „Солензара“ на френската Академия на науките за драмите си в стихове „Теофано“ и „Всенародно бдение за Апостола“.

В този смисъл включването на стихотворението му „България“ в учебния материал ще даде нов повод за гордост, че „и ний сме дали нещо на света...“.

Вярвам, че предложението ще бъде обсъдено и прието.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *