Михов и ВМРО – Велико Търново с отчет пред избирателите

Михов и ВМРО – Велико Търново с отчет пред избирателите

11 януари 2016  |   0 коментара

На пресконференция в клуба на БТА – Велико Търново народният представител от района доц. Милен Михов и общинските съветници Николай Цонев и Станислав Рашков представиха отчет за свършеното през годината.

Депутатът е вносител и съвносител на 22 проекта за изменение и допълнение на определени закони, на 2 проекта за решение, отправил е 6 питания, а негово предложение е влязло в окончателния текст на Стратегията за развитие на висшето образование. В своя доклад Михов основно наблегна на предложенията на Патриотичния фронт в парламента в сферата на образованието.

Той информира, че освен редовните срещи с избирателите от Великотърновско, е провеждал приемни дни и с граждани от Стара Загора, Шумен, Казанлък, Дряново и Русе. Депутатът провежда и постоянни дискусии с учители и преподаватели – хора, чиято работа е пряко свързана с проблемите в сферата на образованието.

Някои от предложенията ни в Народното събрание не бяха приети, но има и такива, с които може да се похвалим, посочи Михов. Едно от важните и приети предложения на ВМРО е промяна в стратегията за развитието на висшето образование. В нея е включен текст, че  държавата се задължава да усъвършенства нормативната база, както и че в следващите години правителството и Министерството на образованието и науката ще трябва да водят политика за привличане на хора от български произход, живеещи зад граница, в учебните заведения в страната.

Около 240 поправки предложихме в Закона за предучилищното и училищно възпитание, обобщи политикът. Той очерта някои от най-важните според Патриотите промени, които бяха приети, като например в чл. 5, ал. 1 като цел е записано – съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност.

Задължение държавата да полага грижа към българските училища зад граница, както и да има държавен контрол върху духовните училища, посочи Михов. Предложено е също създаване на средищни и защитени детски градини, което е прието, а не само защитени паралелки – както е било досега.

Беше прието, че в процеса на средно образование да бъдат въвеждани предмети, възпитаващи в родолюбие, а часът на класа може да се използва за патриотично възпитание, каза още депутатът.

Друга приета поправка в закона  – в чл. 182 са добавени две точки, които задължават учениците да не възпрепятстват нормалното провеждане на часовете и да не използват мобилните си телефони в учебния час.

Получихме подкрепа за предложение, свързано с гарантирането на социалния статут на българския учител. При пенсиониране той ще получава 10 брутни работни заплати, добави доц. Михов.

Той информира, че на последното заседание за 2015 г. на Комисията по образование е приет на второ четене закон насърчаване на научните изследвания.

Народният представител обясни и за други предложения на ВМРО - квотите за студенти от български общности зад граница в български университети да бъдат премахнати. Колкото искат от тези наши деца да учат в България, нека толкова дойдат, е мнението на Михов.

Създаване на филиали на български висши училище в чужбина ще е в полза на родното образование, смята още депутатът.

От думите на общинските съветници от ВМРО Николай Цонев и Станислав Рашков стана ясно, че през 2016 г. те ще работят за реализирането на един от основните поети пред великотърновци ангажименти – намаляване на таксите за детските градини поне с 50 %.

Друг приоритет в работата на съветниците ще е създаване на ново звено, което да отговаря пряко за охрана на общинските училища и детски заведения на територията на общината, посочи Цонев и допълни, че така ще се повиши сигурността за децата.

Той обясни и за предложенията на ВМРО, свързани с инвестиционната програма на общината. Цонев обясни, че е необходима сериозна инвестиция в детските градини.

В Общинския съвет ще работим единствено в интерес на гражданите. Ще гласуваме решения гъвкаво, без политически пристрастия. Така, както сме правили винаги, посочи от своя страна Станислав Рашков.

От ВМРО ще предложат ремонт на различни участъци от улици в общината, като Рашков посочи и конкретен и неотложен случай в кв. „Кольо Фичето“, където се намира единствената неосветена улица. 

снимка: Станислав Рашков, Милен Михов и Николай Цонев

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *