Михов: Извършителите на умишлени убийства не трябва да получават смекчени присъди

11 октомври 2018  |   0 коментара

Обществото иска да види справедливост, категоричен е народният представител

Грубото и садистично убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе отново поставя на дневен ред въпроса с искането на Обединени патриоти за промени в НПК с цел да отпадне съкратеното съдебно следствие. Извършителите на умишлени убийства не трябва да получават смекчени присъди.

Това каза доц. Милен Михов – народен представител от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО, в ефира на предаването „Денят на живо” по Канал 3.

Патриотите са предлагали и в миналото Народно събрание да отпадне съкратеното следствие, но тогава времето на парламента не е стигнало, припомни Михов.

Аз, като народен представител от Велико Търново, имам ангажимент към родителите и близките на студентката Вероника, която беше убита по подобен брутален начин. Тогава убиецът се възползва от тази възможност за самопризнание и получи твърде смекчено наказание. Затова и отново трябва да повдигнем дебата за промяна в НПК, заяви Милен Михов.

Обществото иска да види справедливост, категоричен е той.

Чисто на професионално ниво чуждите дипломати, които трябва да наблюдават процесите в България, са си свършили коректно работата. Друг е въпросът за публичното представяне на събитията около убийството в Русе. Не можем да допуснем, че фалшива новина ще бъде представена като достоверна. Трябва ясно да си дадем сметка, че България се оказа в позиция, в която е възможно да бъде използвана като „черната овца“ на Европа – като държава на тъмни балкански субекти, като държава с неутвърдена демокрация, държава с мониторинг и т.н. Това е стереотип, който продължава да съществува донякъде сред европейския елит. Всички онези черни петна на нашата демокрация не са се родили в България, а са също толкова присъщи на западноевропейските демокрации. Малкото черно в България много лесно може да бъде представено в Европа като голямо черно петно, коментира доц. Михов.

Поводът е негативните реакции срещу страната ни, изразени от медии и чужди дипломати, във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. След установяване на извършителя министър-председателят привика на среща дипломати, на която заедно с главния прокурор, министъра на МВР и силовия вицепремиер Красимир Каракачанов обясниха подробности за случая пред чуждите представители.

Милен Михов допълни, че е имало реакции за жестокото престъпление, които са изразявали, че има едва ли не заговор на свободата на словото в България. Получиха се изкривени тълкувания и в България, и в Европа, посочи той. Докато към момента всичко по случая сочи, че убийството не е свързано с работата на журналистката.

Депутатът похвали хората, работили по случая, и изрази очакване да има представени неопровержими доказателства, че съдът да отсъди необходимата и справедлива присъда.

Вижте още във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *