Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри фотоизложбата „Ветерани“

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри фотоизложбата „Ветерани“

29 януари 2019  |   0 коментара

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри фотоизложбата „Ветерани“ в Централния военен клуб. Експозицията е посветена на българските ветерани от Втората световна война. Изложбата е организирана от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария), със съдействието на Министерството на отбраната на Република България и Съюза на ветераните от войните на България. На откриването присъстваха Н.Пр. посланикът на Унгария Текла Харангозо, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

За мен е чест да открия тази изложба, на която виждаме лицата на хора, които под българското знаме воюваха във Втората световна война. Интересното е, че тази изложба не е направена от български автори, каквото беше задължението ни като съвременно поколение. Инициаторите и авторите на това прекрасно събитие са унгарец от сирийски произход и членовете на българското самоуправление в Кечкемет, каза при откриването министър Каракачанов. 

Той благодари на авторите на изложбата и подчерта:

Ние имаме моралното задължение да уважаваме населението там, докъдето е стигнал българският войник, и да поддържаме гробовете на нашите сънародници, които са загинали за България.

Идеята за експозицията се родила по време на честването на 70 г. от Дравската операция, а заснемането на ветераните отнело около три години, обясни в речта си Н.Пр. Текла Харангозо.  Фотосите са съвременни и са дело на унгарския фотограф-художник от сирийски произход Бахгет Искандер. Изложбата е реализирана и благодарение на усилията на д-р Йордан Бочков, председател на българското самоуправление в гр. Кечкемет. За активната им военно-патриотична дейност и съществен принос за запазване на националната ни историческа памет двамата бяха наградени от министър Каракачанов с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. С грамота бе награден доц. Венелин Шурелов, който също е част от творческия екип.

Снимките на ветераните предизвикаха силно вълнение у присъстващите.

Това е една златна епопея в българската военна история, която ние, оцелелите, все още пазим в нашите сърца. Нашите сърца продължават да бият по военному. Защото те са отдадени на военната служба и до края на нашия живот ще принадлежат на нашата военна доблестна армия, каза с изключително вълнение 95-годишният о.з. капитан Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство.

Запомнете тези думи за България и за бойната слава на Българската армия. Така са възпитавани тези хора, и за това те постигаха победи. Хора, които 73 години след тези събития, имат здрав български дух и знаят защо са носили българската военна униформа, посочи министър Каракачанов.

Експозицията ще остане в Централния военен клуб до 15 февруари 2019 г., след което ще бъде показана в страната и чужбина.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *