Милошев: Илинденското въстание е с български етнически характер и ние не трябва да правим компромис с това

Милошев: Илинденското въстание е с български етнически характер и ние не трябва да правим компромис с това

10 август 2018  |   0 коментара

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

Темата в „България сутрин“ коментира Любомир Милошев от ВМРО.

Милошев коментира, че за България е важно да се следи оттук нататък пътят на Македония към ЕС и НАТО. Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО, заяви той.

Любомир Милошев обясни, че има комисия, занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма както от учебниците, така и от политиката.

Никой от нас не очакваше, че правителството на Груевски ще падне току така. В крайна сметка това беше една много добре укрепнала власт, с изключително сериозен медиен апарат зад гърба си, която провеждаше политика на конфронтация с България, а и с Гърция, отбеляза още Милошев.

Илинденското въстание е общо, с български етнически характер и ние не трябва да правим компромис с това. Това е най-добре организираното българско въстание. Не трябва да се отклоняваме от тази линия, която има държавата за интегриране на Македония в НАТО и ЕС.

Любомир Милошев допълни още, че след подписването на Договора за добросъседство категорично има смекчаване на отношенията между България и Македония и то не е политическо, то върви по чисто културен обмен.

Трябва да бъдем много бдителни към предстоящия в Македония референдум, заяви в заключение Милошев.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *