Милен Михов: Към избора на нов боен самолет трябва да се подходи национално отговорно

Милен Михов: Към избора на нов боен самолет трябва да се подходи национално отговорно

09 януари 2019  |   0 коментара

Превъоръжаването на българската армия не трябва да бъде поставяно под знака русофилство или русофобство, категоричен е патриотът

Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили, заяви пред БНР доц. д-р Милен Михов – заместник-председател на ВМРО, депутат от „Обединени патриоти“ и член на комисията по отбрана. Той коментира очакваното решение на правителството във връзка с процедурата за избор на нови изтребители. От БСП дадоха заявка, че няма да подкрепят в Народното събрание решението за закупуването на F-16. Той каза, че към момента Патриотите нямат обща позиция, защото все още не са имали коалиционен съвет.   

Не бих казал, че изборът на съвременно въоръжение за българската армия трябва да бъде поставян под знака русофилство или русофобство. Към този въпрос трябва да се подхожда национално отговорно. Това е едно добро възможно решение. Не приемам крайните оценки в период, когато все още нищо не е решено, коментира Михов в предаването „Преди всички“. Той припомни, че все още преговорите вървят и не трябва да се прибързва с дамгосването или представянето на въпроса като решен по най-добрия начин.

По думите му, много ключови въпроси все още са на масата на преговорите:

Въпросът за цената. Ако говорим за редукция на цената, това може да бъде само и единствено надолу. За мен трудно може да бъде защитена цена, надхвърляща предварително определената от НС  (бел. ред. 1,8 млрд. е определената цена за изтребителите). На следващо място са други технически и процедурни въпроси. Тази врата трябва да бъде отворена, тя трябва да бъде ясно показана, че ако не постигнем необходимите резултати в преговорите със САЩ, ние имаме резервен вариант и това е лост в преговорния процес.

Не става въпрос просто за закупуване на една вещ, а за важни икономически, финансови и военно-политически аспекти и отношенията ни със САЩ и други държави от ЕС. Не можем да допуснем да се създаде впечатление за някакво задкулисие. Напротив – тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес, отбеляза Михов.

Според него, трябва да бъде запазен срокът от 24 месеца за доставка на първите изтребители.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *