Милен Михов: Вариантът на Слави ще засили ролята на контролирания вот

Милен Михов: Вариантът на Слави ще засили ролята на контролирания вот

11 май 2017  |   0 коментара

Предложенията в референдума на шоумена не бяха подкрепени от 4 355 321 избиратели, каза народният представител от Обединени патриоти

Вариантът на Слави Трифонов за мажоритарна изборна система не лекува проблемите на страната, а ги задълбочава, защото засилва ролята на контролирания вот и на манипулацията. Това каза в „Тази  сутрин“ по bTV депутатът от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов.

Говори се, че това била волята на народа, но предложенията на Слави Трифонов не бяха подкрепени от 4 355 321 избиратели, каза Михов.

Той припомни, че в началото на демократичните промени в България е имало мажоритарна изборна система, но това продължава до първото десетилетие на 20 век, когато модернизацията на политическия живот довежда до пропорционална система.

Изборите за Велико народно събрание през 1990 година бяха две в едно – 200 мандата бяха разпределени по пропорционалната система, 200 – по мажоритарната. Тогава току-що преименуваните на БСП комунисти спечелиха 47% от гласовете, но благодарение на мажоритарната система те имаха абсолютно мнозинство  - 217 мандата. Ако тогава системата беше само пропорционална, то демократичната опозиция би спечелила мнозинство пред комунистите, напомни народният представител.

Водещият Антон Хекимян цитира проф. Михаил Константинов, според когото 160 депутатски места ще има ГЕРБ при мажоритарни избори.

Това е предположение, но не ни води партийният егоизъм, каза другият участник в разговора Даниел Кирилов – депутат от ГЕРБ.

Обединените патриоти са против мажоритарната система. Нашата позиция също не е формирана от партиен егоизъм. Българите искат да виждат в Народното събрание хората, за които са гласували, а мажоритарната система влиза в разрез с това, защото по-малко избиратели ще виждат своите избраници там. Ще има стабилна политическа система, но хората ще са разочаровани от това, което им предлага Слави Трифонов, тъй като по-малка част от тях ще излъчат по-голямо политическо представителство, обясни Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *