Мария Цветкова към РБ: Кампанията се води единствено на български език

Мария Цветкова към РБ: Кампанията се води единствено на български език

29 октомври 2016  |   0 коментара

Кандидатът за кмет на столичния район „Младост“, издигнат от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, Мария Цветкова и общинският съветник от „Патриоти за София“ Карлос Контрера сезираха Общинската избирателна комисия за две нарушения в хода на предизборната кампания за частичните местни избори.

Първата внесена жалба е за разпространяване на печатни рекламни материали на Коалиция „Реформаторски блок”. Посланието към избирателите, изписано на картичка на кандидата на РБ, е на английски език, което е нарушение на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс - предизборната кампания се води единствено на български език.

Това е императивно правило, отнася се до всички средства и начини за агитация в хода на предизборната кампания, респективно и за съдържанието на печатните агитационни материали. В тази връзка на една от страните на печатен агитационен материал е изписано на английски език „Keep calm and love “MLADOST”. Материалът е обозначен като издаден от Коалиция „Реформаторски блок“, посочва Мария Цветкова.

Втората жалба е по повод нерегламентирано поставяне на агитационни материали на кандидата на „БСП – Лява България“ Стефан Стефанов. Те са разположени върху стълбове за улично осветление на централен булевард в „Младост“, което е извън посочените места в заповедта на кмета на Столична община за поставяне на плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. Нарушението е по чл. 183, ал. 3 от ИК.

Недопустимо е кандидати за кметове и партиите и коалициите, които ги издигат, да нарушават изборното законодателство. Ние, Обединените патриоти, целим победа с ясни послания и отлична програма, а не чрез закононарушения, срещу които ще сме безкомпромисни, заяви Мария Цветкова.

Кандидатът за кмет на „Младост“ на Обединените патриоти настоява пред ОИК за предприемане на процедура по реда на чл. 495 от ИК във връзка с установяване на нарушения.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *