Мария Цветкова: ДПС през „задния вход“ иска субсидиране на Мюфтийството

21 март 2020  |   0 коментара

Като пир по време на коронавирус определи депутатът от ВМРО предложенията, които се прокарват в извънредния закон

Остър спор възникна в парламента по време на гласуването на Закона за действията по време на извънредното положение заради предложение на ДПС, което касае получаването на държавна субсидия от страна на Мюфтийството, без това да има нищо общо с гласувания извънреден закон.

Мария Цветкова - депутат от ВМРО от коалиция ОП, член на комисията по вероизповедания и права на човека в 44-ото НС, заяви в хода на разискванията от трибуната на парламента:

Недоумявам как е възможно ДПС да използва Закона за действията по време на извънредното положение, за да прокарва текстове за облагодетелстване на Мюсюлманското изповедание. Не ми е ясно защо и как комисията го е включила в доклада си, тъй като този текст е изцяло извън обхвата на философията на приетия на първо четене закон. Г-н Йордан Цонев сам каза в началото на заседанието, че трябва да се гласуват само спешните мерки в условията на извънредно положение и аз призовавам вносителите от ДПС, между които е и той, да обяснят от трибуната на НС какво налага в момента по спешност да се гласуват промени в Закона за вероизповеданията и в Закона за държавния бюджет без необходимост, през задния вход, без ясни мотиви и без никаква връзка с мерките по време на извънредното положение, които гласуваме днес. Чрез преходни и заключителни разпоредби в извънредния закон се правят три поправки, които подменят бенефициента, към когото е насочена държавната субсидия. В момента в закона е записано, че тя се разпределя на Мюсюлманското изповедание в Република България - Главно мюфтийство, а поправките на ДПС насочват субсидията към Мюсюлманското изповедание с главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Т.е. ако бъде гласувано това предложение на ДПС, държавната субсидия, която е в размер на 5 700 000 лв., ще бъде дадена днес на контролираното от ДПС Мюсюлманско изповедание на Мустафа Хаджи. Нещо повече, възниква и друг въпрос. Били ли са неправомерно получени тези средства от държавния бюджет през 2019 г. от Мюсюлманското изповедание и дали промяната на стар закон от 2019 г., което ни предлагат от ДПС, не цели именно легализирането на това? Ако вносителите желаят да решат някакъв реален проблем, нека внесат Законопроект за изменение и допълнение по нормалния ред - да бъде разгледан от съответните специализирани комисии, а не да се прокарва в извънредния закон, тихомълком, без да е ясно и с протекциите на ДПС да бъде уредено със субсидия Мюсюлманското изповедание на Мустафа Хаджи. Призовавам колегите народни представители да гласуват против лобистките поправки, за да не стават съпричастни с порочните практики на ДПС.

Използването от ДПС чрез извънредното законодателство да бъде финансирано Мюсюлманското изповедание с 5 млн. 700 хил. лв. държавна субсидия бих го сравнила с пир по време на коронавирус, завърши Мария Цветкова.

ВМРО и народните представители от ОП гласуваха категорично против, но в крайна сметка предложението бе прието с гласовете на ДПС и ГЕРБ.

Вижте видеото с изказването на народния представител Мария Цветкова >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *