Мария Цветкова: Двата допълнителни дни отпуск са бонус и стимул за тези, които не пушат

Мария Цветкова: Двата допълнителни дни отпуск са бонус и стимул за тези, които не пушат

25 януари 2020  |   0 коментара

Двата допълнителни дни отпуск са бонус и стимул за тези, които не пушат на работното си място извън регламентираното за това време – например обедната почивка.

Това заяви в ефира на ТВ+ народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Мария Цветкова по повод последното предложение на партията за промени в Кодекса на труда.

Предложението ни за два дни допълнителен отпуск за служителите, които са непушачи, е продиктувано от желанието да накараме пушачите да откажат цигарите, или поне да не пушат извън регламентираното време за почивка, обясни тя.

Според депутата подходът е позитивен, цели да се стимулират непушачите.  Идеята не е да дискриминираме пушещите. От тези два дни отпуск биха могли да се възползват и пушачите, стига да не пушат извън регламентираното за това време през работния ден, каза Цветкова.

Има различни начини да се проследи дали служителят напуска работното си място, за да пуши. Има карти за достъп до стаи за пушене, пропускателен режим в сградите, има видеокамери. Ако мярката бъде приета, работодателите ще намерят начин, по който да бъдат проследени служителите, смята народният представител.

Мария Цветкова е категорична, че освен да се увеличи работният процес, идеята за промяната в КТ е да се повиши и здравето на българската нация.

Тази мярка се наблюдава и в САЩ, и в Обединеното кралство, и в Япония. Дори в Япония дават бонус 6 допълнителни платен годишен отпуск за непушачите. В Щатите в някои фирми е до 4 работни дни допълнително отпуск, изброи тя.

Ако в частния сектор има възможност работодателят да поощри служителите си непушачи като например ги прати на ваканция, то в държавния и общински сектор няма такава. Затова и ако бъде уредено в закона хората, които не пушат извън регламентираното за почивка време, да получат тези два дни допълнително отпуск, допълни още Цветкова.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *