Мария Цветкова: В Италия, Испания, Франция вече от две седмици на професионалните спортисти е разрешено да тренират

04 май 2020  |   0 коментара

Отпадна задължителното носене на маски на открити места, след това бяха отворени парковете и планините за разходки, а със заповед на министъра за здравеопазването Кирил Ананиев, беше позволено на спортистите да тренират на открито. Такова предложение беше направено в събота от групата на ВМРО. За повече подробности от ТВ Европа разговарят с народния представител от групата Мария Цветкова:

Радваме се, че коалиционните партньори приеха идеята да се разреши на спортистите да тренират на открито. Също така и предложението на вицепремиера Каракачанов за отваряне на планините и парковете, както и на колегата д-р Поповски за падане на забраната за извършване на ин витро процедури.

Ние от ВМРО смятаме, че българските спортисти са пример за дисциплинираност и ще спазват мерките за безопасност. Ще гарантират собственото си и на останалите хора здраве, заяви Цветкова.

Спортистите, които се занимават професионално и активно със спорт, тези, които се подготвят за международни състезания и национални първенства, да имат възможност и достъп да тренират на стадионите и спортните съоръжения, обясни тя по-конкретно за заложеното в предложението на ВМРО. Като допълни, че към момента вече са отворени парковете и планините и там всеки, който има желание индивидуално да спортува – може да го направи.

Тренировъчният процес при професионалните спортисти е доста по-различен и специфичен – за което не е достатъчно само ползването на паркове и планината, каза още Мария Цветкова. Даде пример, че на лекоатлетите им е необходим писта, за да тренират, а на скачачите на висок скок им трябва скочище за висок скок, за дълъг скок – трябва трап и т.н.

Разхлабването на мерките трябва да започва първо от индивидуалните спортове на открито, а след това – индивидуалните спортове на закрито, каза още тя.

От думите ѝ стана ясно, че след като от ВМРО са предложили разрешаване на индивидуалните тренировки на открито, са получили поздравления от много спортисти.

В страни като Италия, Испания, Франция вече от две седмици на професионалните спортисти е разрешено да тренират. Ако у нас продължава да е валидна забраната за родните спортисти – и в зала, да тренират, то това означава, че спортистите на други държави ще вземат олимпийските квоти, докато нашите още ще се възстановяват, каза Цветкова.

Вижте целия разговор с нея във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *