Логика и визия за развитие, а не работа на парче

Логика и визия за развитие, а не работа на парче

18 октомври 2015  |   0 коментара

„Еврофондовете създават имидж, но не носят ръст в икономиката”, заявява в интервю за в. „Борба“ Венцислав Дончев, кандидат за общински съветник от „Патриотите – ВМРО” във Велико Търново.

Венцислав Дончев е седми в листата на „Патриотите – ВМРО” във Велико Търново. Той е на 43 г., щастливо женен, с дъщеря на 12 и син на 7 г. По образование е икономист, завършил „Стопанско управление“ в първия випуск на Стопанския факултет във ВТУ. От 1997 г. е член на ВМРО. Дончев има строителна фирма от 1996 г., както и соларно студио. При него на постоянен договор са 27 човека, отделно са групите работници, които се наемат за определено време. Вече 20 години успява да съхрани и развива бизнеса, въпреки трудностите в някои периоди, когато много предприемачи се отказаха или фалираха. Фирмата му работи по обекти в цялата област – Свищов, П. Тръмбеш, Долна и Горна Оряховица, Севлиево…

Като най-голям недостатък в управлението на община Велико Търново Венцислав вижда липсата на усилия към привличане на реални инвестиции.

„…Ресурсът на общината е насочен към усвояване на еврофондове. Те създават имидж и фасада, но като цяло не носят ръст в икономиката. Еврофондовете наистина помагат градът да изглежда добре, но само производството може да носи доход на общината под формата на данъци, заплати и работни места за хората. Моето обяснение за това е липсата на независимост в управлението. Трудно може един кмет, който е чисто политическа фигура, да работи само за своята община, без да се съобразява с мнения, ограничения, условия, налагани му от неговата партия. Убеден съм, че кмет, който има над главата си структура, подобна на ГЕРБ, и спомоществователи, които са му помагали да стигне поста, няма как да каже утре: „Аз съм решил нещо и въпреки че не се харесва, ще го направя“, казва Венцислав Дончев.

Той е категоричен, че за последните 4 г. общинската администрация не е променена – нито като хора, нито като структура, нито като организация. „В повечето случаи се действа изключително предпазливо. Нищо не може да стане без височайше разрешение. Този маниер си има и добрите страни, но когато става дума за дребни, за оперативни неща, когато всеки документ и всяко действие чака одобрение, тогава вече говорим за тромавост“, коментира още бизнесменът.

Строителният предприемач смята, че в структурата на общинската администрация трябва да има специално звено, което да преговаря с външни инвеститори. „Когато един предприемач реши да измества своя бизнес, той търси локация, търси квалифицирана и по-нископлатена работна ръка и т.н. Аз съм убеден, че няма нито една среща на общински служител с голям инвеститор. Понякога бизнесът иска дребно внимание, елементарната административна услуга да става по-бързо. Трябва да се търсят външни фирми, а такива има – и немски, и китайски, и руски. Фондовете минават през няколко ръце – министерство, общинска администрация, а при преговорите при привличане на частен инвеститор всичко опира до пазарни условия – колко му е удобно, как ще изнася, на каква себестойност може да го построи, какво е предимството на едно населено място пред друго.“

Огромен пропуск за цялото Триградие, според Дончев, е, че и тримата кметове, въпреки подкрепата, която имат от управляващата партия, въпреки протекцията, с която се ползва В. Търново, не са успели да направят нищо за концесията на летище Г. Оряховица.

Венцислав Дончев е категоричен, че във всички начинания трябва да има логика, визия за развитие, а не работа на парче.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *