Лекарка оглави женската структура на ВМРО във Велико Търново

Лекарка оглави женската структура на ВМРО във Велико Търново

17 февруари 2017  |   0 коментара

Учредиха първата женска общинска структура на ВМРО във Великотърновска област. За неин председател е избран педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Юлия Тонкова.

Почетен председател на структурата е Бистра Коларова. Тя е внучка на знатния български воевода Мише Развигоров, един от съратниците на Гоце Делчев, загинал в бой срещу османската армия в началото на 19 век. Родена е в София и е учителка по френски език. Дъщеря е на един от големите интелектуалци и дейци на ВМРО между двете световни войни Никола Коларов. В периода на Втората световна война със семейството си живее в Скопие, където нейният баща университетски преподавател и западноевропейски възпитаник и полиглот издава в. „Целокупна България”.

След войната Коларови са репресирани от комунистическия режим. Никола е осъден от Народния съд и дълги години се укрива в български манастир, закрилян от патриарх Кирил. През 1956 г. е разкрит, арестуван и изпратен в затвор, където лежи почти до последните дни на своя живот, разказа заместник-председателят на ВМРО и народен представител в 43-ия парламент и водач на листата с кандидат-депутати на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за Велико Търново  на предстоящите избори доц. Милен Михов.

Сред членовете на новата женска организация са икономистът и изявен планинар Валентина Грозданова и секретарят на младежката организация на ВМРО - Велико Търново Иваничка Маркова. Първата публична изява на дамите ще се състои на 1 март, когато те ще раздадат 1000 патриотични мартеници.

Д-р Тонкова подчерта, че акцент в дейността на жените ще бъдат не партийни политики, а прояви, насочени към децата, подрастващите и родителите.

Целта ни е да провокираме у тях паметта за българските традиции, обичаи и празници, чувството на родолюбие. Важно е да се акцентира и на опазването на здравето на младото поколение, коментира д-р Юлия Тонкова.

Замислени са спортни мероприятия и забавни игри с малчуганите от детските градини, училища и информационни кампании за здравословен начин на живот сред тийнейджърите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *