Къмпингуването извън плажовете вече е разрешено със закон

Къмпингуването извън плажовете вече е разрешено със закон

13 юни 2019  |   0 коментара

Парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Вносителят на промените – народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, посочи, че предстои да бъде изготвена наредба с правила за определяне на местата и регламентиране на глоби.

С измененията се въвежда законова възможност извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Тези места ще се определят от четири министерства, защото ще се създадат в горски или земеделски фонд. Има 6 месеца за това, след което ще бъдат регистрирани подобни зони за свободно къмпингуване, посочи Веселинов.

Глобите за почивка с палатка, кемпер или каравана извън правилата ще са от 500 до 1000 лв.

Ние сме проучили 11 страни, където има подобни разпоредби. Минимумът за незаконно разполагане на кемпер, палатка и т.н. е 500 евро санкцията. Ние предлагаме от 500 до 1000 лв. Но трябва да има санкции, защото недобрата практика на диво къмпингуване, след която остават тонове боклуци, е факт. Тези разходи остават за сметка на общините и вредят трайно на природата, изтъкна председателят на парламентарната комисия за регионално развитие.

Според Веселинов има и добра новина за къмпингарите.

Наказателните разпоредби влизат една година, след като се регламентират конкретните места за диво къмпингуване. Това лято няма да има наказателни разпоредби, които да се прилагат и да бъдат глобявани хората за това, което правят и в момента, уточни войводата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *