Къде ще се намира паметникът на Левски в Русе?

Къде ще се намира паметникът на Левски в Русе?

12 юли 2014  |   0 коментара

Паметникът на Васил Левски в Русе да бъде в Парка на възрожденците. До този консенсусен вариант е стигнала работната група от общински съветници от различни партии, представители на Историческия музей, на русенските архитекти, на читалищата, и представител на Общината в лицето на и.д. гл. архитект Живка Бучуковска.

Тя бе създадена с решение на местния парламент, след поредното предложение на представителите на ВМРО Искрен Веселинов и Стефан Бучаков за изграждането на достоен монумент на Апостола на Свободата в Русе.

Сред обсъжданите идеи за местоположение на паметника бяха в зелените площи на площад „Дунав”, в сградата на Пантеона, на алеята в Парка на младежта в пространството след Вазата, в Парка на възрожденците, в района на кея около понтони 5 и 6.

В крайна сметка като най-консенсусен след оглед на всички места с пълно единодушие е подкрепен варианта паметникът да е в района между храма „Всях Светих” и Генералното консулство на Русия в Русе.

От комисията оставиха възможност и всеки желаещ гражданин да сподели виждането си за точно местонахождение на монумента. За целта ще бъде разположена кутия пред информационния център в сградата на Областна и общинска администрация. Мнения ще се събират и на електронната поща на местната администрация. Срокът е две седмици, уточниха Искрен Веселинов и арх. Бучуковска.

Предложенията с най-голяма подкрепа, ще бъдат обсъдени и гласувани от Общинския съвет.

Паметникът ще представлява фигурална композиция с ясен образ на Апостола на свободата, като условията за конкурса се очаква да бъдат гласувани от местния парламент през септември.

За финансирането на проекта ще бъде създадена дарителска сметка, като от ВМРО се ангажираха, като носители на идеята, също да осигурят подобаващо дарение. „Все пак, надяваме се, паметникът на Левски да обедини повече русенци. Отворени сме за повече идеи в тази насока. Както и в тази работна група, загърбихме партийни интереси и се обединихме около идеята за паметник на Васил Левски в Русе”, сподели Веселинов.

Реалните срокове, в които може да се вземе окончателно решение за място и вид на паметника, са до пролетта на следващата година, а самото изграждане може да е приключило до края на 2015 г.  

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *