Купени гласове на изборите ще има

Купени гласове на изборите ще има

10 май 2014  |   0 коментара

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и кандидат за евродепутат от коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ в интервю пред Сима Владимирова за „168 часа“

Г-н Джамбазки, казахте, че всеки глас за вас е в полза на предсрочни избори. До каква конфигурация трябва да доведат те?

- При всички положения в управлението не трябва да бъдат нито ДПС, нито партията на Ердоган, която формално се представлява от Касим Дал и Корман Исмаилов, но изразява пряко волята на турския премиер. Той е завършен диктатор, който смазва безкомпромисно всяка демократична проява в съседна Турция с танкове и куршуми, а не се отказва от целта си винаги да участва в управлението на България. Няма значение как – дали чрез левицата (ДПС), или чрез десницата (партията на Касим Дал и Корман Исмаилов). Така че всяка политическа конфигурация, която изключва тези две партии, е добра за България. Всички останали политически партии са приемливи за нас, стига да си поставят за цел подобряването на живота на българите.

Означава ли това, че не изключвате най-големите формации ГЕРБ и БСП?

- Дотолкова, доколкото понастоящем тези две политически формации представляват интересите на голяма част от българските граждани и тяхна задача е

да работят в полза на интересите на тези хора.

В тази връзка няма неприемливи разговори с тях, стига да са в национален интерес.

Как влияят компроматите в кампанията?

- Както винаги – отвратително. За съжаление политическият ни климат е такъв, че кампаниите обикновено се водят „срещу”, а не – „за”. Целта и ефектът на компромата са да отблъснат и отвратят повече хора от гласуването. И по този начин купените гласове да бъдат решаващи за изборите.

Ще има ли купени гласове на тези избори, имате ли представа?

- Убеден съм, че ще има. Погледнете циганската махала „Нов път” във Видин. Като видите резултата за ДПС, си дайте сметка дали хората там задълбочено са изучили ценностите на либералния интернационал или на ДПС. Убеден съм, че там има друга причина за тяхната подкрепа за ДПС и тя се нарича купен вот. По същия начин вижте резултата от циганската махала в Самоков, откъдето е небезизвестният изобретател на циганското енерго и понастоящем народен представител.

На какво ще наблегнете в Европейския парламент, ако бъдете избран?

- На първо място на въпроса с доходите на българските граждани. Държавата не усвоява и една трета от парите, на които има право от еврофондовете. Задача на всеки представител в Европарламента е да направи така, че те да бъдат усвоявани максимално, и то в полза на гражданите, а

не в полза на 4-5 души във властта.

Това може да стане чрез програмите за образование, за регионално развитие, за земеделие и селско стопанство.

Как се решихте да влезете в листата?

- Номинирането ми беше воля на моите съмишленици от ВМРО. Това е организация, която има най-голяма нужда от европейска трибуна. Около нас в близката чужбина живеят може би 3 милиона българи – в Румъния, Македония, Молдова, Западните покрайнини, Украйна, Турция и Гърция. Тези хора нямат своите граждански и политически права, нямат право на сдружаване в политически и обществени организации. Ще ги защитавам чрез поставяне на условия пред правителствата на Скопие и Белград разговорите на страните им за Европейския съюз да минават през решаване на политическите права на българите в Македония и Сърбия.

Разговорите за Украйна трябва да се основават на защитата на огромната българска общност

на нейна територия. При случващото се там ние сме силно обезпокоени за живота, имотите и безопасността на българите, чиито баби и дядовци избягаха от Османската империя. Това е задачата ми, ако бъда избран в Европарламента. Битката на ВМРО винаги е била за обединението на България и доброто на българите.

Преференциите създават ли конкуренция между хората от една и съща листа?

- Това е възможност на всеки гражданин да изрази предпочитанията си. За нас не е форма на надцакване и прецакване, а да обединим повече наши съмишленици с бюлетина № 28 да подкрепят когото и да било в тази листа – на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“. Всички кандидати са достатъчно образовани и доказали се със своята лична и политическа биография и всеки може и трябва да събере достатъчно преференции и със своите лични качества, и политически позиции.

Каква е разликата между ВМРО и новите националисти?

- Те са няколко формации, които се заявяват като такива. Основната разлика между нас и останалите, които претендират за каузата на национализма, е именно в осмислянето и изповядването на родолюбието като ценност и политическа практика. Ние във ВМРО сме убедени родолюбци, грамотни, просветени, четем и и формираме политическите си убеждения на основата на историческите основания и каузите на българския национализъм, а именно обединение на Отечеството и защита и съхранение на българската нация.

Не си позволяваме екстравагантни популистки изказвания,

а имаме конкретни предложения за решаване на важните въпроси на нацията. Без образование, без здравеопазване, без нормални доходи - няма нация.

Бареков призова евродепутатите, които повече няма да са в Европарламента, да върнат обезщетенията, които са получили оттам. Вие готов ли сте, ако това се случи и с вас, да направите същото?

- Живот и здраве да стигнем дотам, но ние не сме в политиката заради заплатите, а защото тя е кауза и ценност.

Как финансирате кампанията си?

- Понастоящем ВМРО има държавна субсидия – на последните парламентарни избори имахме 2 процента. Но принципно мисля, че

субсидията за формациите е неразумно висока

и това трябва да се промени.

Защо мислите така?

- След като някои партии държат милиони на сметка па влог и събират лихви, значи тези пари са им в повече. Логично е, че не им трябват. Няма логика държавата да отделя толкова средства за политически партии.

Тези пари можеха да бъдат дадени за здравеопазване, а не да трупат лихви в банки, както и днес правят в някои парламентарно представени партии.

Колко трябва да е субсидията?

- Трябва да се съобрази с доходите на хората.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *