Кръгла маса за демографията очерта мерки за справяне с кризата

Кръгла маса за демографията очерта мерки за справяне с кризата

06 юли 2017  |   4 коментара

Представители на научните среди, на законодателната и изпълнителната власт обсъждаха стратегически мерки за борба с демографския колапс

Време е да поставим ново начало на демографско възраждане на България, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на откриването на кръгла маса на тема „Демографски тенденции и процеси в България“, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Форумът се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Според Султанка Петрова в момента демографската ситуация в България е доста тежка, но не е необратима. С общите усилия на Министерски съвет, на Народното събрание, на научните среди и Българската академия на науките можем да възродим България, заяви тя.

Допълни, че е изключително важно България да спре да бъде донор на млади и професионално подготвени хора, които напускат родината и по този начин се обезкървява българската нация.

Заместник-министърът на труда и социалната политика изрази надежда с общи усилия между изпълнителната и законодателната власт от една страна и научните среди от друга да бъде създадена банка от идеи, които да бъдат включени в програмата за справяне с демографската криза.

Д-р Султанка Петрова уточни, че приоритет в работата на правителството ще бъдат регионалните демографски политики.

Финансова подкрепа за трето дете и насърчаване на раждаемостта. Това са част от мерките, които предвижда вицепремиерът Валери Симеонов. Той бе категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията.

Това управление иска да промени тенденциите, така че въпрос не само на препоръки и решения, но и въпрос и на финанси, посочи той.

Симеонов визира мерки, свързани с поемането на съответните разходи за насърчаване на раждаемостта и посочи неограничените опити за ин витро процедури. Освен това се предвижда и издръжката на родените деца, със съответните финансови помощи, така че семейството да бъде изцяло облекчено при отглеждането на децата, поемането на таксите за детска градина, съответните помощи за дрехи и учебни помагала.

Това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив да бъде насърчавано, каза още той.

Симеонов обясни, че това предстои да бъде обсъждано с коалиционните им партньори. Това е заложено в програмата на Обединени патриоти, вярвам че ще срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца е много малък в България, каза още той.

Валери Симеонов коментира още, че в момента се изготвя съвместната програма за управлението в периода 2017 -2021 г.

Освен мерки за насърчаването на раждаемостта, се предвижда и облекчаването на възможността на младите семейства да получат жилище срещу нисколихвени кредити.

Ще работим в посока на привличането на българите от българските диаспори. Това са хората с българско самосъзнание в Македония, Украйна, Молдова, които представляват немалък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи да остават да работят в България и не само на тези, които учат в България, но и на тези, които учат в чужбина в престижни университет. Държавата може да си позволи да осигури стипендии на тези хора - те да имат задължението да се върнат и да работят и да прилагат своите знания в България, допълни Симеонов.

Вицепремиерът каза още, че не е за подценяване въпросът, свързан със здравето на възрастните хора. По думите му работата е в посока на профилактиката и ще осигури естествено удължаване на живота, както неизолирането на хората в пенсионна възраст от трудовия процес.

Валери Симеонов бе категоричен, че съществуващата демографска стратегия ще търпи корекции и промени. Днешната кръгла маса е едно добро начало в тази насока, каза той.

Доц. Климент Найденов, ръководител катедра „Регионално развитие“ в СУ даде пример със САЩ, където ниските кредити за жилище са доказано мощен стимулатор за раждане на деца.

Друга мярка, която доц. Найденов предложи е промяна в Данък общ доход и намаляване с 1% на данъка за всяко родено дете на работещ родител.

Активната демографска реклама е примерът на Дания, в която се рекламират туристически пакети с лозунга - защо не правите деца по време на почивка, а въпросните почивки се купували от възрастното население като подарък за децата им. Друга мярка е преобразуването на детските надбавки в безплатно образование за децата, тъй като образованието е демографска политика.

Доц. Найденов посочи, че друга мярка, която е част от развитието на регионална демографска политика е създаването на Фонд със стипендии за завършващите професионална гимназия, както и обособяването на Регионални фондове за инвестиции, в които държавата да има дялово участие.

Той бе категоричен, че основно лекарство за висока раждаемост са доходите. Под 1000 евро на работещ родител няма как да стане, коментира доцентът.

Доц. Косьо Стойчев, ръководител на катедра „Регионална и политическа география“ говори за „счупените“ градове на страната ни. Той настоя да не се закриват училищата, защото без тях населеното място е мъртво. Собствеността според доц. Стойчев не работи. Той даде пример с цената на земеделски имот в Сливен - по-евтин от килим за под. Липсата на интегрирани проекти пък довели до това няколко едри фермери да могат да обработват земеделската земя на селището, без необходимост от хора.

Този модел брутално се е мултиплицирал чрез Програмата за развитие на селските райони, категоричен бе доц. Стойчев и допълни, че счупените градове на България са резултат от протеклите миграции село – град и от големите градове и навън.

Доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет, представи демографски тенденции в България. Той посочи, че от 50 години вече говорим за консуматорско-материална ценностна система, която е изместила патриархалната. Така не е учудващо, че както Европа, така и България се характеризира с ниски репродуктивни нагласи и ниска раждаемост. Разликата между България и развитите страни в Европа е миграцията.

Развитите държави привличат емигранти, отбеляза доц. Бърдаров. Като пример за политика, насърчаваща раждаемостта, бе дадена и Унгария, която осигурява безвъзмездна финансова помощ от 32 хиляди евро за семейство с трето дете. В Русия за второ и трето дете се дават по 10 хиляди евро на семейство.

Като реален ресурс и резерв за подобряване на демографската картина у нас бе изтъкната българската диаспора, създадена през 90-те години. Той бе категоричен, че ако говорим за демографски политики, трябва да говорим за образование.

Доц. Бърдаров настоя за развитие на регионални демографски политики и отърваване от клишето национална демографска политика.

Коментари

 • Приятел на България

  юли 06, 2017 в 2:56

  Внимавайте на тристранния формат за външна политика Румъния-Полша-Турция! Тя беше първоначално насочена против Русия, но сега отношенията между Русия и Турция са много добри. Тя също е насочена против Украйна (и Полша и Румъния искат парчета от украинската територия) а и срещу България (Румъния и Турция имат и двете териториални претенции към Бг.).
  Румъния се опитва да кради българска водна територия по Черноморието за да стане пряк съсед с Турция по морето, за България да бъде заобиколена от бъдещи газо- и нефтопроводи.
  България трябва да контраатакува със заплаха за вето при влизането на Молдова в ЕС и също с искане всички мощи на българския по произход Светец Димитър Басарбовски (покровител на Букурещ) да бъдат върнати на България. Доколкото знам те са били купени от Румъния от български търговец в Букурещ. Почти сигурен съм че той нямаше разрешение от монастира Басарбово, истински собственик, за тази продажба, така че мощите принадлежат и сега на този монастир.
  Трябва да споменавам и че в последно време румънските църковни, власти които не са се примирили със загубата на Южна Добруджа (като и останалите румънски власти и румънския народ въобще), са искали и получавали от българските църковни власти част от мощите на 2 светеца, родени на територия на днешна Южна Добруджа: Свети Дасий (от Силистра/Дуросторум) и още един светец чието име съм забравил. Румънците не са искали мощи на светци, родени в други краища на България а само на южнодобруджанските такива.
  Още нещо: доколкото ми е известно през 1940 г., когато България успява да си върне Южна Добруджа, новата граница между Бг. и Румъния не е идентична с тази от 1913 г., когато Бг. е изгубила тази територия, а българското правителство е направило услуга на румънското (в знак на "бъдещо вечно приятелство") и е приемало да се коригира границата, така че 2 "триъгълника" от територия, които са влизали дълбоко и бодливо в румънската територия и е можело да представят опасни авансирани точки за евентуалното бъдещо нападение на България, тези 2 "триъгълника" да бъдат отстранени, изравнени. Моля проверите сведението. Така че е напълно оправдано от България сега да изисква от Румъния да не стане съсед на Турция по Черноморието и да приеме в замяна някоя друга българска морска територия със същия площ.

 • Приятел на България

  юли 06, 2017 в 2:56

  продължение:

  Трябва да споменава още че Румъния е съдила Украйна в международен съд в Хага за демаркацията на черноморската граница с повода че украинският Змийски Остров няма природни източници на питна вода, следователно не е остров а само голям камък и вследствие не може да бъде използван за демаркация на границата. Така Румъния е успяла да открадне от Украйна морска територия, богата в природен газ. Украинците не са имали добри адвокати защото румънският "аргумент" е нулев. Сингапур съхсто няма природна сладка вода и това не означава че не е остров, а голям камък.
  Внимавайте също и на румънските държавни усилия за противопоставяне на естествената и доброволна асимилация на многобройните влашки/румъноезични цигани в България. Тези хора сами искат да станат българи, те не се самоопределят за цигани. В Румъния обаче никой не ги счита за румънци, а за (езично румънизирани) цигани, нито властите, нито обикновените румънци. Те са толкова лошо третирани като и другите цигани (циганоезични, унгароезични или туркоезични). През втората световна война част от тях са депортирани в Приднестровието, заедно с други видове цигани. Това лично съм чел в том 9 на трактата История на румънците (История ромынилор), издаден преди малко години от Румънската Академия. Трябва задължително да им се обясни на тези влашки цигани (рудари: вретенари, коритари и т.н.) че Румъния не ги иска и не ги обича, иска само да изнуди България за територията на Южна Добруджа където те да бъдат преместени от цялата останала България. Те имат вискоа раждаемост и в недалечното бъдеще те ще бъдат толкова многобройни, че България сама ще иска да се отърви от тях, предлагайки на Румъния Южна Добруджа. Това не би било в противоречие на Договора от Крайова, според който Румъния е обещала никога повече да не имат териториални претенции към България. Договорът не предвижда нищо за "доброволното" отстъпване на територия от страна на България. Този договор също не казва нищо за случая когато самото болшинство от населението на Южна Добруджа (в бъдеще вероятно съставено от влашки цигани + мюсюлмански цигани + турци) би искало да си провъзгласи независимостта от България.
  Прочетете моля книгата Циганите в България от Елена Марушиакова и Веселин Попов. Там пише че болшинството от циганите в България са влашки.
  След придобиването на Южна Добруджа румънците ще намерят някой начин да се отърват от тези влашки цигани. Това трябва да им се обясни.

 • Приятел на България

  юли 06, 2017 в 5:06

  Ако тези влашки цигани ще трябва да бъдат научени техния истински език в българските училища (часове по майчин език), тоест ако румънците ще успяват да ви принудят за въвеждане на часове по матерен език за тези цигани (казвам го защото румънските власти правят лобиране при международни и европейски организми за това), то циганския език е първоначалният им език, а не румънският. Все едно е им да се преподава само по български или по български но и с няколко часове по румънски. И българският, и румънският са им чужди езици, въпреки че понастоящем майчиният им език е румънски. Така че, по-добре без никакви часове по румънски.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *