Кристиян Шкварек: Повече часове по български в Турция

Кристиян Шкварек: Повече часове по български в Турция

12 май 2019  |   0 коментара

Смятам, че са необходими повече часове по български език в турските училища и в самата Турция, за да се спомогне търговския стокообмен между двете държави.

Това написа в страницата си във „Фейсбук“ Кристиян Шкварек – кандидат за евродепутат от листата на ВМРО. Поводът е изказване на турския посланик Хасан Улусой в Кърджали за признаването и въвеждането на турския език като официален за изучаване в България. Припомняме, че това изказване срещна острия отпор на водача на листата на ВМРО Ангел Джамбазки, който го определи като наглост и политически цинизъм, а лидерът на партията, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция „Не Ви щем ни меда, ни жилото!

Турците от край време са търговски народ и знаят добре как да правят компромиси в името на добрите отношения, а и немалко пъти в миналото са усвоявали европейската култура именно чрез българите, пише Шкварек и продължава:

Сега сериозно: колкото звучи налудничаво идеята в 80-милионна Турция да учат във всички училища български език, точно - ама точно толкова налудничаво звучи и това предложение на посланика им у нас. Защото от Вестфалския мир насам суверенитетът на страните и народите не зависи от техния размер или сила, а е изконен и свещен за всички национални държави.

Малка България да си наложи езика на големия съсед, за да „подобри връзките си с него", е точно толкова абсурдно, колкото и обратното. Всеки десен човек и патриот следва да отговаря на подобни идеи със същата категоричност и насмешка, както Турция би отхвърлила идеята да въведат български.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *