Криминализирането на радикалния ислям отново влиза в парламента

26 май 2017  |   0 коментара

Народните представители от парламентарната група на Обединени патриоти внесоха проект за промени в Наказателния кодекс за въвеждане на санкции срещу проявите на радикален ислям.

Това каза пред журналисти в Народното събрание Волен Сидеров, а колегите му Искрен Веселинов, Христиан Митев и Павел Шопов разкриха подробности и аргументираха предложенията.

Веселинов напомни, че темата с искането за криминализиране на радикалния ислям не е нова. В 43-тото НС подобно предложение беше внесено от Патриотите и мина на първо четене. Късият живот на парламента не позволи да бъде завършена тази инициатива.

Радикалния ислям бичът на съвременната цивилизация. Това не е религия, а е идеология, която се опитва да променя настоящия свят. България не е изолиран остров и се влияе от общите тенденции, каза Искрен Веселинов

Обединени патриоти предлагат криминализирането на радикален ислям, както и на всяка идеология проповядваща верски убеждения за политически цели. Законопроектът предвижда наказание – от 1 до 5 години затвор и глоба до 5 хиляди лева. В текстовете е дадена и дефиниция на радикален ислям.

Народният представител Християн Митев разкри част от юридическите обосновки на законопроекта. Той припомни за приетия по предложение на Патриотите в миналия парламент т.нар. Закон за забрана на бурките. Тогава депутатите от правната комисия са посочили, че не е добре да се променя Наказателния кодекс през друг закон, затова и сега Патриотите внасят конкретно предложение за промяна в НК.

Сегашният наказателен кодекс е остарял, с поправките се опитваме да „въоръжим“ прокуратурата да може да си свърши работата, допълни Искрен Веселинов.

Подробности вижте във видеото >>>

Внесения законопроект – тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *