Красимир Червилов се срещна с представители на българската общност в Одрин

Красимир Червилов се срещна с представители на българската общност в Одрин

19 септември 2018  |   0 коментара

Заместник областният управител на Стар Загора Красимир Червилов от ВМРО взе участие в тържествата по повод десетата годишнина от възстановяването на БПЦ „Св. св. Константин и Елена“ и от създаването на читалището към БПЦ „Св. вмчк Георги“ в Одрин, състояли се в Свиленград и в Одрин на 14 и 15 септември.

В двора на църквата беше открита новата многофункционална сграда на читалището, построена със средства от дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет и обзаведена със спомоществователството на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България,  на кмета на Свиленград Георги Манолов и на други дарители. В тържествата, състояли се в двете български църкви в Одрин, и във фолклорното шествие взеха участие състави за български народни песни и танци от София, Елхово, Свиленград, Любимец и Одрин.

На 15 септември заместник областният управител Красимир Червилов участва и в среща-дискусия с родителите и децата от Неделния курс по български език за децата от общността на българските граждани в Одрин и с представители на изселническите организации на българските граждани от Тракийския регион на Турция – от градовете Чорлу, Ергене, Текирда, Силиври, Къркларели (Лозенград), Люлебургаз, Бабаески и др.

По покана на генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев към празника се присъединиха и вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите в Народното събрание на Република България Вежди Рашидов, народният представител Димитър Лазаров, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, областните управители на Хасково и Ямбол, кметовете на Свиленград, Любимец и Елхово, представители на Съюза на Тракийските дружества в България, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, ректорът на УНИБИТ проф. д-р Стоян Денчев и др. Гостите бяха посрещани от отец Александър Чакърък, предстоятел на храма „Св. вмчк Георги“ в Одрин и неговата съпруга Мария Чакърък – председател на Читалище „Просвета“ в Одрин.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *