Красимир Каракачанов: За 15 години България в НАТО предизвикателствата пред сигурността са се увеличили

Красимир Каракачанов: За 15 години България в НАТО предизвикателствата пред сигурността са се увеличили

21 март 2019  |   0 коментара

След броени дни се навършват 15 години от присъединяването на Република България в НАТО. През тези 15 години България се стреми не  само да бъде добър член на НАТО, но и чрез модернизация и подготовка на своите въоръжени сили да бъде фактор, който при необходимост да може да изпълни своите задължения както по Конституция, така и като ангажименти към нашите съюзници. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов вчера на откриването на фотоизложбата, посветена на тази годишнина.

Изложбата „15 години България в НАТО“ е организирана от Министерството на отбраната. До 1 април 2019 г. тя ще бъде разположена пред Паметника на войнишкия лъв - част от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, в градината при Националния дворец на културата в София. В изложбата са представени над 60 фотографии, които са символичен разказ за подготовката на българските военнослужещи за участие в мисии и операции на НАТО, за техния стремеж към усъвършенстване на бойните способности по време на съвместни тренировки с военни формирования от въоръжените сили на страните-членки на съюза.

Министър Каракачанов отбеляза, че с откриването на изложбата започват проявите, свързани с честването на 70-ата годишнина от учредяването на Организацията на Северноатлантическия договор и 15-ата годишнина от присъединяването на нашата страна към алианса. Той благодари на фотографа на Министерството на отбраната Вяра Йовева, която със своето творчество популяризира дейността на Българската армия и показва живота на българските войници, сержанти и офицери и ѝ пожела нови успехи. 

Пред журналисти министърът на отбраната посочи, че през изминалите  15 години предизвикателствата пред сигурността са се увеличили. Той посочи като примери войната в Ирак, последвалата Арабска пролет,  войната в Сирия, ескалирането на конфликта между турското правителство и кюрдите в Турция, напрежението в Черноморския регион и ескалирането на ислямския тероризъм, в резултат, на което бяха извършени десетки атентати в Европа, отнели живота на множество мирни граждани.

Преди 15 години никой не си е представял, че НАТО ще разработва стратегии за справяне с нелегалната миграция и за борбата с тероризма, каза министър Каракачанов и отбеляза, че повишаването на разходите за отбрана е в отговор на увеличените предизвикателства пред сигурността. Той припомни предприетите от правителството мерки  за  възстановяване на боеспособността на армията, които включват модернизация, възстановяване и ремонт на военната техника, повишаването на заплатите на военнослужещите и решаване на натрупаните с години проблеми.  Надявам се и в бъдеще правителството да намира за необходимо да удовлетворява изискванията на армията и започнатото през 2017  г. да продължава и през следващите години с ускорени темпове, каза в заключение министър Каракачанов. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *