Красимир Каракачанов се поклони на паметника на полк. Каварналиев край Дойран

Красимир Каракачанов се поклони на паметника на полк. Каварналиев край Дойран

03 февруари 2020  |   0 коментара

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов почете паметта на полковник Константин Каварналиев, загинал на 23 юни 1913 г. в Междусъюзническата война.

В годините назад много пъти Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО, депутат от Народното събрание, историк, политик и човек, свързан с родолюбивата кауза, е посещавал и водил и други съмишленици на мястото на взривения паметник, поруган през 60-те години на ХХ век от тогавашните югославски власти. Останките от внушителния някога монумент дълги години бяха потънали в забвение на обраслия в храсти хълм край шосето Валандово - Дойран, а десетилетия наред се поднасяха цветя, палеха се свещи и се отслужваха заупокойни молитви край разбитите камъни и разкопани гробове на българските войници и техния командир.

На 2 февруари 2020 г. за първи път министър на отбраната от Република България поднесе венец пред възстановения през 2019 г. паметник на българския герой. Идеята за повторното издигане на паметника повече от 20 години беше последователно реализирана от българската общественост с подкрепата на институции, историци, общественици, медии, неправителствени организации и др. Благодарение на полковник Каварналиев и действията на ръководената от него военна част по време на Междусъюзническата война е забавено настъплението на гръцката армия, което дава възможност на населението в селата край Дойран да се спаси от унищожение. Дълги години Красимир Каракачанов и негови съмишленици подкрепяха идеята за повторно поставяне на паметника, което стана факт през август 2019 г. с усилията на Министерството на отбраната.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *