Красимир Каракачанов: Разиграва се съревнование между Турция и ДПС за контрол на мюсюлманите в България

Красимир Каракачанов: Разиграва се съревнование между Турция и ДПС за контрол на мюсюлманите в България

01 април 2019  |   0 коментара

Разиграва се едно съревнование между турската държава и българската партия ДПС кой ще контролира мюсюлманите в България чрез мюфтийството.

Това заяви лидерът на ВМРО, министър на отбрана и вицепремиер Красимир Каракачанов в предаването „Беновска пита“ по Канал 3.

Вицепремиерът обясни:

Турция дълго време през Дианета, което е Министерството за религиите и други свои фондации, е финансирала Главното мюфтийство. Дианета може да се нарече Министерство на исляма, защото другите религии в Турция са слабо изразени – православни гърци и българи и няколко протестантски църкви. Те са не повече от 2 процента от цялото население, според министъра на отбраната.

В момента, в който България е решила да финансира изповеданията в България, инструментът, чрез който турското външно министерство е влияело на Главното мюфтийство, се обезценява. В тази ситуация ДПС са решили да спечелят мюфтийството на своя страна като предложат да им се опростят дълговете, които са около 8-10 милиона лева, посочи Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО допълни, че има  съревнование между турското правителство и ДПС за контрол между Главното мюфтийство в България, което ДПС го намират като инструмент, който може да изпълнява политически цели. Той отбеляза, че така разчита ходовете на двете страни в конфликта.

Каракачанов определи Мевлют Чавушоглу като опитен дипломат не само заради позицията му на външен министър, но и предишния му пост като представител на Турция в ЕК и каза, че той е бил наясно, че подобно изказване би предизвикало скандал в България и законът за разсрочване или опрощаване на задълженията най-вероятно ще бъде отменен. Целта е ДПС да не натрупа дивиденти, допълни той.

Вицепремиерът е категоричен, че никоя политическа сила не трябва да използва религията за политически цели. 

Красимир Каракачанов определи това като „капитална“ грешка, че в закона за вероизповеданията не е било записано да има забрана за финансиране от чужбина и допълни, че България не може да си позволи лукса чужди държави, фирми и граждани да финансират която и да било от българските религиозни общности. Според него това в някои религиозни общности води до опит да се упражнява политическо влияние чрез религията. Той коментира, че има две причини предложението на ВМРО за забрана на външно финансиране на вероизповеданията да не бъде прието. Първата е, защото няма такава политическа воля, а втората – защото на последното гласуване миналата седмица БСП не бяха в залата:

Нали се сещате, че ако БСП бяха в залата, с гласовете на ОП, на Воля и на БСП щеше този текст, който предлага ВМРО, да бъде приет. Само че БСП предпочитат да не участват в работата на парламента и после да дават акъл по медиите. 

Относно организирания от Патриотите от ВМРО протест пред турското посолство в София Каракачанов коментира:

Стана ясно, че това е акция на младежите на ВМРО, с която да покажат, че не могат да се измислят неща, които не са се случвали и не могат да използват България в своята предизборна кампания - нещо, което Турция прави редовно в последните 20 години.

Красимир Каракачанов изрази мнение, че външният министър и премиерът на България много логично са поискали обяснение и много твърдо са реагирали срещу този опит на Турция да се меси в нашите вътрешни работи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *