Красимир Каракачанов: Пречупена е негативната тенденция в развитието на Българската армия

Красимир Каракачанов: Пречупена е негативната тенденция в развитието на Българската армия

10 февруари 2019  |   0 коментара

Негативната тенденция в развитието на Българската армията, която съществуваше от доста години, през 2018 г. беше пречупена.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на годишната конференция на началника на отбраната, проведена на 7 февруари.  Като примери той посочи повишаването на възнаграждението на военнослужещите, осигуряването на финансови средства за трите основни проекта за модернизация на Въоръжените сили и най-вече тенденцията за решаване на проблема с некомплекта.

За първа година, макар и с малко, броят на постъпващите на служба в Българската армия е по-висок от този на напускащите, подчерта министър Каракачанов и поясни, че постъпилите военнослужещи през 2018 г. са със 160 човека повече отколкото напусналите.

Министърът на отбраната подчерта, че за попълването на вакантните длъжности за военнослужещи се изискват още усилия и посочи като пример реализирането на кампанията „Бъди войник“. Според него, тя може да бъде успешна, само ако българските офицери и командири в различните региони на страната заемат своето полагаемо място като лидери в местното общество.

Колкото повече армията е пред очите на обществото, колкото повече хора се убеждават, че тя е необходима на обществото, толкова по-бързо ще преодоляваме проблема с некомплекта, каза министър Каракачанов.

Ако тенденциите в осигуряването на необходимите средства в бюджета на Министерството на отбраната за Въоръжените сили продължат в тази посока, в която бяха през 2017 г. и особено през 2018 г., можем  определено да кажем, че армията ще се развива бързо в правилната посока, преодолявайки проблеми, трупани от десетилетия, заяви Красимир Каракачанов.

Той подчерта като основен успех, постигнат през последната година и половина, фактът, че в обществото вече не съществува съмнение  дали трябва да се отделят необходимите средства за Българската армия.

Този дебат в обществото не съществува и това е единственият начин да преодолеем натрупаните с десетилетия проблеми, каза министър Каракачанов.

Министърът на отбраната поздрави началника на отбраната, Щаба на отбраната, командирите на видовете въоръжени сили и всички военнослужещи за това, че въпреки проблемите през 2018 г. беше свършена много работа. Пожелавам Ви и през тази година да продължаваме с този и с още по-ускорени темпове, за да успеем да сключим договорите по трите модернизационни проекта и да дадем един нов тласък за повишаването на бойните способности на нашата армия, заяви Каракачанов.

В отговор на журналистически въпрос за забавянето на процедурата по реализацията на проекта за доставка на бойни бронирани машини за Сухопътните войски военният министърът поясни, че за разлика от другите два проекта, този е по-сложен заради допълнителния компонент  - участие на български фирми в изграждането на бойните бронирани машини. Трябва да бъдат прецизирани възможностите и степента на участие на българските фирми в реализацията на проекта, за да не се създадат условия за законно спиране на процедурата.

На въпрос за преговорите за доставка на нов тип боен самолет Красимир Каракачанов заяви, че се надява да бъде постигнато най-доброто съотношение между цена и бойни способности. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *