Красимир Каракачанов: Откакто се занимавам с политика винаги съм се стремял да укрепвам държавността

Красимир Каракачанов: Откакто се занимавам с политика винаги съм се стремял да укрепвам държавността

08 февруари 2020  |   0 коментара

От диалог с Румен Радев на последната ни среща не останах с впечатление, че президентът няма доверие. Той дори похвали правителството.

Това каза в „Тази събота“ по БТВ заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов. 

Нагледал съм се на политически войни. Малко хора си спомнят Боянските ливади. Това раздели обществото. Конфронтацията за и против ЕС и НАТО и т.н. Институциите трябва да намерят диалог. Докато институциите воюваха помежду си, изтърваха демографската криза, която се превръща в катастрофа, изтърваха образованието, изтърваха земеделието - 80% от земята в България се държи от 300 човека, каза още той.

В конституцията няма казус кой на кого има доверие. Най-висшият държавен орган е парламента. Това е излишен спор въобще, каза Каракачанов.

Откакто се занимавам с политика винаги съм се стремял да укрепвам държавността, не да я развалям. Отделихме средства за полицията, за армията. Обвиненията на Радев са силни, добави министърът на отбраната.

По-добре да се види кой и защо източва язовирите. Тук може да има действия, свързани с печалби. Има разследване, то трябва да покаже Водата е източена и това го знаят всички и не е Нено Димов виновен. Как да е човек, който 3 седмици е в следствения арест, предполагам, че не му е най-весело. Държа връзка с адвокатите му, нарочно не отивам на свиждане, за да не се тълкува като политизиране. Той има моята подкрепа, няма вината, че перничани нямат вода. Водата е източвана в период, в който растат нивата на язовирите. Защо е източена - трябва да се провери. Новият главен прокурор тръгва доста енергично. Всеки човек, който има енергия да направи нещо, заслужава внимание, каза още той.

Когато Димов през ноември разпореди да се намали ползването на вода, ВиК не изпълни разпореждането. Не ми харесва да се хвърля един човек в килията и обществото смята, че всичко е решено. Съдът трябва да прецени има ли вина. Свалянето на доверието от правителството няма да напълни хладилниците и язовирите, каза още той.

Аз не съм си позволил да използвам армията за политически цели. Няма да позволя тя да бъде използвана. Армията е институция, която е деполитизирана. Не съм видял президентът да я използва. Периодично се появяват слухове „Военните готвят преврат“ - няма такова нещо. Българските офицери са хора разумни и си знаят задълженията, каза още Каракачанов. 

Познавам ген. Цанко Стойков, откакто съм министър. Това е човекът, който заедно с полк. Шекеров изнесоха основната тежест по проекта за F-16. Политическото ръководство, правителството и парламента се довериха на тяхното мнение. Изпратих искане до началника на отбраната. Никой мен не ме е информирал за СРС-тата. Няма закононарушение от командира на ВВС. Той е удовлетворил всички искания на КПКОНПИ. Аз мисля, че никой не е хвърлял петно върху него, за да го изчистваме. Не знам за какво го разследва прокуратурата, не съм информиран. Отстраняването става по следния ред - с указ на президента. Всеки българин ако срещу него има доказани нарушения и той получи присъда си понася последиците. Към момента няма обвинения или санкции срещу него. На този етап няма основание да се предприемат подобни действия, каза още той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *